Floor | Dertienjarige Lucas

Is het allemaal wel nodig? Moeten de mensen niet gewoon wat weerbaarder worden?  Het dringt zich zelfs al op bij de basisschool, gaat het niet te ver? Het zijn reacties die ik vaak hoor. Ik zit een artikel te lezen van Lucas. Lucas was 13 jaar.  Was…

Hij pleegde afgelopen 13 januari zelfmoord. Lucas was op zijn 13e verjaardag uit de kast gekomen. Hij vond jongens leuker dan meisjes. Naast het feit dat zijn ouders en familie er geen probleem van maakten, deden zijn klasgenoten dat wel. Na aanhoudende pesterijen heeft hij zelfmoord alleen nog als uitweg gezien

Was het te voorkomen?
Voor een groot deel zeker!

Diversiteit is iets wat je al vroeg op school moet meenemen. Maar waarom alleen redactiesommen met Jantje die met zijn vader en moeder naar de dierentuin gaat? Waarom gaat Mohammed niet eens met zijn twee mama’s naar de dierentuin? Of Juul die met papa Amir en papa Gabriël op vakantie gaat?

Het zijn maar kleine dingen die heel veel verschil maken in de acceptatie van elkaar. Onderzoeken wijzen ook uit dat hoe meer variatie jonge kinderen voorgeschoteld krijgen, hoe makkelijker de acceptatie van anderen op latere leeftijd is. Dat geldt niet alleen voor de regenboog, maar voor diversiteit in het algemeen.

Ik heb het vast wel eens vaker benoemd, maar ben echt trots op de basisschool waar onze kinderen op zitten. Het is een afspiegeling van de samenleving. Mijn kinderen zijn hierin meegegroeid. Ieder kind wordt gezien zoals het is.

Regelmatig komen de kinderen thuis met verhalen van een kind uit de klas. Zo heeft laatst een moslimjongen uitgelegd wat hij doet met de Ramadan. Een meisje legde uit waarom zij was gevlucht en hoe ze nu leefde, maar ook wie ze daar hebben moeten achterlaten. Het maakt heel veel indruk op de kinderen, maar ze worden door de meesters en juffen daarin goed begeleid.

Ervaring leert inmiddels dat mijn oudste, ook 13 en inmiddels bijna twee jaar van de basisschool, totaal niets meer vreemd vindt en open staat voor alle varianten. Is iemand aardig voor hem, dan is hij dat ook voor de ander en dan kan het hem niet schelen hoe iemand eruitziet of wat voor achtergrond diegene heeft.

Als ik soms zie hoe jongeren reageren op het feit dat hij twee mama’s heeft, dan vraag ik me af hoe de lessen bij hen op de basisschool zijn verlopen. Gelukkig weet hij heel goed hoe hij het uit moet leggen en gaat de storm vrij snel liggen.

Dus op de vraag of het allemaal wel nodig is?

Zolang er nog jongens zijn zoals Lucas die op hun 13e zo worden gepest vanwege hun seksuele oriëntatie dat ze een einde aan hun leven maken, kan het antwoord alleen maar volmondig ja zijn.

*

Floor Brands (Rolde, 1979) is woonachtig in Bedum, samen met haar vrouw en drie kinderen. Met een enthousiaste groep mensen om zich heen zet zij zich in voor de verborgen LHBT+ers. Voornamelijk in haar buurt, maar ook daarbuiten. Zij draagt als ‘B’ uit het LHBT+regenboogpalet haar steentje bij aan Gaykrant.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Floor | Dertienjarige Lucas

  1. Halima Veen schreef:

    Ik ben ontzettend blij met de school waar jou kinderen naar toe gaan of gingen. Wat jammer is dat dit nog steeds een grote uitzondering is. Dat ik kamer leden niet alleen met een Islamitische achtergrond maar ook van andere religies daar nog heel moeilijk over hoor praten. Over twee vaders of moeders of het homo of Lesbisch zijn van de ander. Terwijl het in de grondwet staat dat het niets uit mag maken. Ik ben zelf qua liefdesrelatie alleen geïnteresseerd in iemand van het andere geslacht en als moslima wordt mij vaak verweten dat ik met iedereen om ga. Mijn beste vriend is getrouwd met een man. Mensen schieten al in de vlekken als ik op straat met hem sta te praten. Ik roep iederéén op. Laat los om over anderen te oordelen. Als je vragen hebt vraag het hun, heb je daarin een verschil van mening laat de ander in zijn/haar waarde. Dan zou de wereld/Nederland een stuk mooier zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.