René Roza | Les Misérables, deel I

De beroemde musical Les Misérables (‘Les Mis’) zal voor de derde keer met een Nederlandse cast worden opgevoerd. Ruim twee jaar is er overleg geweest tussen de kantoren van Cameron Mackintosh in Engeland, productiebedrijf De Graaf en Cornelissen in Nederland en het kantoor van medeproducent Erwin van Lambaart in Wenen. Uiteindelijk groen licht, waarbij het Engelse productieteam de vinger flink aan de pols houdt.

Deze keer niet de bekende enscenering van de vorige twee edities. Twee jaar geleden is er een nieuwe staging bedacht in het hoofdkantoor in Londen, dit keer zonder de befaamde draaischijf. Ook deze versie speelt natuurlijk weer met succes in Londen.

Producent Hans Cornelissen maakte dit vol trots bekend tijdens het befaamde pers- en taartmoment begin januari in Almere, waar de cast zes weken repeteert. En daarna gaat de productie het land door. Er wordt in negen theaters gespeeld. Meer dan tien trailers vervoeren het immense decor.

Gaykrant theaterrecensent René Roza met René van Kooten

Het was leuk om met een aantal spelers te kunnen praten over hun verwachtingen, een vooral jonge cast met een paar ‘ouwe rotten’, zoals Ellen Pieters, Freek Bartels én René van Kooten. Laatstgenoemde gaat één keer per week de rol van Jean Valjean spelen, een rol die hij bij de vorige editie ook speelde. Het grappige was, dat toen ik hem zei dat ik hem de vorige keer eigenlijk te jong voor de rol vond, dat hij vertelde dat hij in leeftijd niet veel verschilde van Henk Poort, toen die de eerste Nederlandse Valjean speelde. Milan van Waardenburg, die de meeste keren deze hoofdrol voor zijn rekening zal nemen, is ook nog behoorlijk jong. Maar hij zal alle strenge auditie-rondes met glans hebben doorstaan.

In gesprek met de jongere garde, o.a. Vajèn van den Bosch, werd duidelijk dat het Engelse team van de Londense producent Cameron Mackintosh erg hoge eisen stelt aan het spelen van de iconische rollen.

Bij Gaykrant kijken we erg uit naar deze nieuwe versie, waarin ook de arrangementen wat zullen worden aangepast aan de hedendaagse smaak.

Binnenkort gaan we met Hans Cornelissen dieper op de veranderingen in ‘Les Mis’ in. We volgen de totstandkoming van deze interessante productie op de voet. Binnenkort dus deel 2 van de reeks ‘Les Misérables, reborn’.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.