IK | nieuwe podcastreeks van Leon Augustijn en Gaykrant

In samenwerking met Gaykrant maakt auteur Leon Augustijn een reeks podcasts met de titel IK. De reeks gaat over jezelf laten zien en geaccepteerd worden. Sommige mensen verloochenen zichzelf niet en dragen geen masker. Anderen worstelen nog met geaccepteerd worden zoals ze willen zijn. Leon Augustijn werpt samen met zijn gast een blik op geaccepteerd zijn door jezelf maar ook door anderen.

In de allereerste podcast wordt Leon zelf geïnterviewd door Hanny Schoonderwoerd. Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in het werk van Hanny. Ze is al jaren schrijfcoach en heeft haar eigen uitgeverij, genaamd Klare Taal. Grenslijn is het eerste boek van Hanny en voor een groot deel háár verhaal. In de aanloop naar zijn boek IK zal Leon in deze podcast als eerste zijn verhaal vertellen. Over zijn coming out, geloof, angst om afgewezen te worden en tips voor de luisteraar.  In de komende podcasts interviewt Leon anderen die in hun leven in meer of mindere mate te maken krijgen met bovengenoemde thema’s.

Leon over zichzelf: ‘Ik werd als kind knap gevonden. Als mensen me complimenteerden wuifde ik dat weg. Het kwam te dicht bij mijn gevoel en dat gevoel klopte niet. ‘Heb je nog geen vriendinnetje?’ werd me geregeld gevraagd, en trots vertelde mijn moeder dan dat alle meiden achter me aanliepen. Blij werd ik daar niet van. Ik ontkende mezelf. Al wist ik toentertijd natuurlijk nog niet dat ik dat deed. Jezelf ontkennen voedt een negatief zelfbeeld. In dit geval bracht iets positiefs – wat er leuk uitzien toch is – iets negatiefs teweeg.

Door de jaren heen zocht ik afleiding in mijn werk en hobby’s. Schieten, sport, vechtkunst. Als ik er maar de beste in kon worden. Alles om mijn zelfbeeld op te vijzelen, alles om niet te hoeven denken.
Mijn afweermechanisme van toen, zet ik nog steeds in. Het hielp en helpt me overleven. Het sleepte me door de momenten dat ik mezelf ontkende, dat ik diep zat. Het heeft me ook geholpen op beslissende momenten in mijn leven. De momenten dat ik mezelf niet langer ontkende en eindelijk uitkwam voor mijn homoseksualiteit, terwijl ik werkte in een machowereld, bij de politie. Het hielp me tijdens de scheiding van de moeder van mijn dochter. En de droevige periode daarna, die nog steeds voortduurt, met de inmenging zelfs van Jeugdzorg, omdat we allebei het beste voor onze dochter willen, maar er samen niet uitkomen wat dat is.
Nu schrijf ik dus een autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’. Niet als egodocument, maar omdat ik mezelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie IK ben. Een hele strijd, die ik niet voor niets op papier zet. Het is een proces. En al is er maar één persoon op deze wereld die ik kan helpen, kan inspireren met mijn verhaal, dan heb ik mijn doel bereikt. Leef meer, denk minder. En hopelijk daar is de podcast ook een hulpmiddel voor.
*
Luister hier naar podcast IK. Wil je reageren op een podcast? Mail dan naar podcastik@gaykrant.nl
*
Omdat wij zoveel mogelijk mensen de gelegenheid willen geven de podcast te kunnen beluisteren, wordt de podcast gratis aangeboden. Aan Gaykrant doneren mag natuurlijk wel. Dat kun je hier doen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.