Trans Zorg Nu Nijmegen | ‘Luister naar trans mensen.’

Onder trans personen en naasten is geschokt en verbijsterd gereageerd op het interview met psycholoog Chris Verhaak op EenVandaag1. Een vader van twee genderdiverse kinderen beschreef het als “een dolksteek in de rug”. Het interview zit vol speculatie en onjuistheden en had niet zonder wederhoor geplaatst moeten worden, vindt Trans Zorg Nu Nijmegen.

Tekst: Trans Zorg Nu Nijmegen
Foto: EenVandaag

In het stuk van 6 december 2022 wordt o.a. gespeculeerd over groepsdruk onder jongeren en gesuggereerd dat jongeren spijt zouden krijgen van puberteitsremmers en hormoonbehandeling. Hiervoor is geen enkel bewijs. In tegendeel: talloze onderzoeken hebben inmiddels uitgewezen dat spijt onder transgender jongeren nauwelijks voorkomt en dat het snel bieden van puberteitsremmers en hormonen sterk bijdraagt aan het mentaal welzijn van jongeren.2 Het plaatsen van dit soort onwetenschappelijke beweringen zonder correctie of weerwoord grenst aan het verspreiden van desinformatie.

Even zorgwekkend is het advies dat Verhaak geeft: meer transgender jongeren zouden eerst naar de GGZ moeten. Dit zou meer vertraging betekenen, terwijl jongeren nu vaak al 3 tot 4 jaar moeten wachten op zorg. In die tijd gaat de puberteit door, wat onomkeerbare lichamelijke veranderingen en groot leed veroorzaakt. De vader vertelt over zijn zoon: “In die jaren zagen we hem steeds verder afzakken. Hij was in oorlog met zijn meisjeslichaam dat zich aan het ontwikkelen was tot vrouw, had geen ruimte meer voor school en durfde zich niet meer buiten te vertonen. Ik ben blij dat hij die vier jaar heeft overleefd. Vier jaar die hem bespaard hadden kunnen worden met puberteitsremmers.”

Nu al zijn er jongeren die door de onmenselijk lange wachtlijsten kampen met depressie en zelfdodingsgedachten, waarschuwt Trans Zorg Nu Nijmegen. Jongeren op nog een zijtraject plaatsen gaat levens kosten. De actiegroep pleit juist voor het via de huisarts direct toegankelijk maken van puberteitsremmers zonder wachtlijsten. Dit is een volledig omkeerbare stap die jongeren de controle over hun lichaam terug geeft. Ook de vervolgstappen van het transitietraject moeten sneller mogelijk worden en met meer regie bij de jongere zelf.

Om daar te komen moet er naar trans mensen zelf geluisterd worden. Trans Zorg Nu Nijmegen doet dan ook een oproep aan de media: niets over ons, zonder ons. Betrek trans mensen bij de redactie en geef transgender organisaties de mogelijkheid een reactie te geven op artikelen over trans zorg, zodat zij onjuistheden kunnen weerleggen en een vollediger beeld kunnen geven van de situatie.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.