Dusty | ‘Vergetelheid is een vreugde.’

Dusty – de drag alter-ego van Willem Gersanowitz de Wit – hield er in 2022 mee op. De Nederlandse Bitch of Bingo hing haar pruik aan de wilgen en besloot weer als Willem door het leven te gaan. Menig LHBTI+er kent Dusty van haar optredens waarbij ze geen enkel taboe schuwde en waar menig bingo-winnaar niet wist of hij/zij/x nu wel zo blij moest zijn met een volle bingokaart. Naast de onnavolgbare Dusty met haar zwarte make-up en immense rode pruik op het podium komen staan, dat was toch wel een dingetje. Gaykrant sprak met Willem.

Redactie: Rick van der Made
Foto’s: Gabriel Batenburg en Michel Swart

We naderen 2023. We kijken terug en vooruit. Afgelopen jaar besloot je te stoppen als drag Dusty. The Bitch of Bingo is niet meer. Leve Willem Gersanowitz de Wit. Wat deed Dusty besluiten te stoppen?

Het jaar 2022 was mijn absolute kroonjaar. Ik heb drie Prides mogen meemaken, een tentoonstelling in Zandvoort: het kon niet op. En dat gaf te denken. Daarnaast verandert het draglandschap steeds meer. De drag races over de wereld scheppen andere verwachtingen van een dragshow en op mijn leeftijd is een deathdrop waarschijnlijk ook letterlijk een deathdrop, dus was het tijd. Er is zoveel geweldig nieuw talent, dus maak ik ruimte en ga ik nu ze me nog leuk vinden, haha. Vergetelheid is een vreugde. Over vijf jaar weet geen hond meer wie ik was, ik verheug me nu al.

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Wie was Dusty als jouw alter-ego? En lijken Willem en Dusty op elkaar? En waar verschillen ze?

Dusty is begonnen als een grap in de TRUT in Amsterdam. Ik heb totaal geen make-up skills dus smeerde ik twee zwarte vegen op mijn ogen, trok een zwart tule rok aan en zette een blond pruikje op. Ik kreeg meteen te horen dat ik op Dusty Springfield leek.

Dusty Springfield

Lijken Dusty en Willem op elkaar? Ja! Maar daar waar Dusty een uitgesproken mening heeft en razendsnel kan zijn met haar opmerkingen, denkt Willem echter twee keer na. Dusty zegt het meteen omdat het van haar verwacht wordt. Dat is ook het verschil tussen de twee. Dusty is een rol. Daar stap ik in als ik de jurk aantrek, de make-up opdoe en de pruik opzet. Zonder attributen bestaat Dusty niet, zoals geen enkele drag zonder attributen kan bestaan. Dat is het mooie van drag: een totaal andere rol aannemen.

Maar wel een rol die geloofwaardig is.

Ja, je moet het wel met overtuiging doen, en als je die overtuiging niet meer voelt, moet je stoppen.

We pakken de glazen bol er even bij. Hoe ziet 2023 er voor je uit?

Het nieuwe jaar zal vooral gaan om de krenten in de pap. Op sommige evenementen zal ik nog als Dusty verschijnen omdat ik dat leuk vind om te doen. Ik ben gestopt met optreden, maar niet met er zijn, haha. Het leukste is dan dat er geen verwachtingen zijn en enkel maar de lol.

Willem gaat zich vooral bezighouden met aandacht vragen voor verbetering van de positie van onze complete community door onrecht via social media aan de kaak te stellen. Dat activisme raak ik nooit kwijt en social media is de nieuwe plek waar stelling genomen kan worden. Daar zul je me in de toekomst vaker vinden. Er is de Dusty Foundation, er is #ikbenhetzat. Ik blijf op mijn manier mensen op de huid zitten. Maar dan zonder zwarte vegen rond de ogen en een pruik op.

En verder blijf ik gewoon werken en blijf ik gewoon met mijn man samenwonen in Haarlem. Ook zonder Dusty valt er genoeg uit het leven te halen. Het zal anders worden, maar net zo goed. Door al die jaren heen heeft Dusty voor mij nooit een bepaalde status gekregen waar ik me aan optrek. Ik was Dusty als het moest en als ik het leuk vond om te doen, en daarvoor en daarna was ik gewoon weer Willem met zijn eigen leventje.

Wat wil je nog meegeven aan onze lezers en volgers?

Haat elkaar toch niet zo. Geniet van de vrijheid om zelf kleur aan je leven te geven. Voel je veilig en gewenst in de community en kap met dat geforceerde hokjesdenken. We hoeven niet in een hokje.

Foto: Michel Swart Photography

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.