Sebastiane (1976), het debuut van de Britse queer filmmaker Derek Jarman is een Fellini-pastiche, overgoten met een homo-erotische saus. Jarman en zijn coregisseur Paul Humfress hadden duidelijk een fascinatie voor het werk van Fellini. De decadentie, de excentrieke figuren, tot aan de bewust uit de pas lopende nasynchronisatie, alle stijlelementen zijn gekopieerd. Er wordt zelfs rechtstreeks verwezen naar Satyricon, het meesterwerk waaraan Sebastiane sterk doet denken.
We schrijven het jaar 303. Na een aantal incidenten in het paleis van de Romeinse keizer, waar de christenen de schuld van krijgen, wordt de christelijke soldaat Sebastian verbannen naar een militair strafkamp in de woestijn. Daar doden jonge mannen de tijd met sporten, zwemmen, stoeien… alles vrijwel naakt en seksueel geladen. Scenes en dialogen zijn vaak plat en grof of juist onbegrijpelijk poëtisch. Sebastian is een opstandig pacifist, hij weigert deel te nemen aan de vechttrainingen en wordt daarvoor gestraft in een reeks sadomasochistische handelingen. Spannend wordt het niet. De acteurs zijn bloedmooi, maar ze spelen beroerd.
Maar de idylle wordt verstoord door de Romeinse commandant Severus, die het op Sebastian heeft gemunt en de soldaten nodig heeft om zijn sadistische plannen uit te voeren. Er volgen meer scenes van verveling, pesterijen en marteling. Sebastian met armen en benen wijd gespreid, vastgespijkerd in de brandende zon, de soldaten in volle glorie in het badhuis, oproerkraaier Max die Sebastian en zijn beste vriend Justin het leven zuur maakt. Het is allemaal prachtig in beeld gebracht, maar ook saai en pretentieus.
Als Severus in beschonken toestand zijn liefde aan Sebastian verklaart, en Sebastian zijn dronken avances weigert, tekent hij daarmee zijn doodvonnis. Zijn executie is de scene die we allemaal kennen van wereldberoemde kunstwerken, de Heilige Sebastiaan vastgebonden aan een paal en doorboord met pijlen.
Sebastiane (1976)
Een film van Derek Jarman en Paul Humfress, met o.a. Leonardo Treviglio, Neil Kennedy, Richard Warwick, Barney James, Ken Hicks en Lindsay Kemp