Sjors van der Panne | ‘De dood is voor mij geen eng onderwerp.’

Het was alweer een tijd geleden dat Sjors en ik elkaar voor het laatst zagen, we hebben een paar jaar geleden kennis gemaakt. Des te leuker om elkaar weer te zien, ook al werkte Zoom niet helemaal mee. Maar we bleven het proberen en zoals men zegt ‘de aanhouder wint’. Ik moest hem er even aan herinneren dat het interview over hem gaat en niet over mij, maar zo is Sjors nou eenmaal, geïnteresseerd in anderen.

Redactie: Jafeth Jacobs
Foto’s: Ris Steensma en Bas Hermsen

Onlangs is zijn nieuwe single Dan Raak Ik Jou Niet Kwijt uitgebracht. Met dit nummer hoopt hij een arm om het verlies van een dierbare heen te slaan. Ik kan mij nog herinneren dat ik het nummer voor het eerst hoorde tijdens een emotioneel optreden van Sjors tijdens Pride, op de Dam in Amsterdam.

‘Het was misschien niet de juiste plek ervoor,’ zegt Sjors, ‘maar ik voelde mij wel een beetje verplicht om het te doen. Pride is natuurlijk vooral een feestelijk evenement, maar het lied is gebaseerd op iets wat wel vaker gebeurt. Het gaat over het verlies van iemand, en in mijn geval was dat een goede vriend van mij met wie ik intensief contact had, het was een grote klap toen hij er ineens niet meer was.’

Deze vriend van Sjors heeft er zelf voor gekozen om uit het leven te stappen, voor hem een zwarte bladzijde in het jaar 2020.

‘Inmiddels heeft het een plek voor mij gekregen, maar ik praat er niet heel graag over. Ik wil dat het over het lied zelf gaat, al is achtergrondinformatie natuurlijk belangrijk, ik ben open over mijn persoonlijke leven, maar ik wil vooral dat mensen hun eigen invulling kunnen geven aan dit nummer. Het is met heel veel liefde gemaakt’.

Uit onderzoek blijkt dat in onze gemeenschap het percentage depressies en zelfmoordneigingen het hoogst is .

‘Ik wilde het niet benoemen, maar dat heb ik ook echt in mijn hoofd gehad toen ik dit nummer ten gehore bracht tijdens Pride, om hem te eren, maar ook omdat ik weet dat veel mensen in onze gemeenschap met deze gevoelens rondlopen. We zijn een kwetsbare groep mensen, we kunnen nog zo stoer en hard en glamorous doen, maar we hebben allemaal een hart dat liefde nodig heeft en velen van ons leven met een gemis daarvan.’

De vraag of het beladen is voor hem om zo’n nummer keer op keer te moeten zingen kwam direct in mij op, toen ik, ter voorbereiding van ons gesprek, naar zijn nieuwe single luisterde .

‘Wat mij opvalt is dat ik in het verleden veel liederen heb gezongen die over verlies en de dood gaan, zoals bijvoorbeeld Zeg Me Dat Het Niet Zo Is van Frank Boeijen, het zijn altijd wel nummers die je met hart en ziel kan zingen, maar het is fijn dat ik daarna weer een vrolijker lied kan kiezen.’

Sjors wil niet dat zijn optredens te beladen zijn, maar juist hoopvol, tegelijkertijd schuwt hij het diepe gevoel van verlies niet.

‘Ik denk dat veel mensen in deze tijd juist troost nodig hebben, de dood is voor mij geen eng onderwerp, het is iets wat bij het leven hoort en dit nummer heb ik met hart en ziel voor mijn vriend geschreven.’

Wat ik meteen wil weten is hoe het komt dat Sjors niet bang is voor de dood, het is toch een onderwerp dat velen van ons mijden of zo lang mogelijk willen uitstellen. Onderzoek wijst uit dat spiritualiteit behulpzaam kan zijn voor de queer gemeenschap, juist door de vele tegenslagen die wij vaak beleven in ons leven.

‘Ik heb best wat spirituele mensen om mij heen, dan worden de gesprekken al snel spiritueel en daar kan ik niet zo goed tegen. Mijn doel is om met beide benen op de grond te staan en vaak zie ik mensen die zichzelf spiritueel vinden zo overdreven worden. Af en toe praten over de dood vind ik niet erg, mijn eigen oma is precies een jaar geleden overleden, ik geloof wel dat zij nu mijn engeltje is. We komen wel ergens terecht, of in ieder geval het idee dat je ziel doorgaat, daar geloof ik heel sterk in.’ Hij voegt daar mooi aan toe: ‘Ik geloof niet in God, maar wel in goed, gewoon een ‘e’ erbij en je bent er al.’

Sjors is ervan overtuigd dat we verbonden zijn met elkaar, dat je zoveel mogelijk in het licht moet leven en niet te veel in de duisternis.

‘Zoals ik het zie, bevinden hemel en hel zich beiden op de wereld, je leeft zelf in een hel als je vastzit in patronen die je ongelukkig maken. Zeker in een tijd als deze is het mooi om verbinding met elkaar te zoeken, ik probeer dat te doen via mijn muziek.’ Met een welgemeende lach trek ik de conclusie dat Sjors toch een beetje spiritueel is. ‘Ja, ik kan wel zeggen dat ik spiritueel ben, maar ik heb het er eigenlijk nooit over. Het neigt al snel naar gesprekken die daar dan over gaan, waardoor ik het idee krijg dat je de grond onder je voeten mist.’ Sjors vindt het belangrijk om met zijn hart te spreken, maar tegelijkertijd met zijn hoofd en benen op de aarde te staan. ‘Op die manier ben je verantwoordelijk voor je acties, in plaats van dat je te veel in de hemel leeft en elke keer in verbinding wilt staan met de kosmos, dat vind ik zelf niet belangrijk in mijn eigen leven.’

Het aankomende jaar staat in het teken van vernieuwing voor Sjors, hij is bezig met gitaarlessen, het bijspijkeren van zijn Frans in Frankrijk, hij heeft getekend bij een nieuw platenlabel en ook hoopt hij het aankomende jaar nieuwe luisteraars te bereiken.

‘Volgend jaar wordt een drukker jaar als het gaat om muziek uitbrengen, over twee maanden komt er weer een nieuwe single uit.’

Voordat ik hem een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar wens, ben ik benieuwd naar wat hij wil meegeven aan de queer gemeenschap.

‘Zorg dat je zelf zo happy mogelijk bent, want dan kun je veel aan anderen geven.’ Ik denk direct aan de RuPaul slogan ‘If you don’t love yourself, how in the hell are you going to love somebody else?’ ‘Van jezelf houden vind ik wel een lastige’, zegt hij onmiddellijk, ‘dat is bijna niet te doen, althans niet elke dag, hoewel het een goede spirituele basis zou zijn. Als je in patronen blijft hangen die je niet happy maken, dan kun je je leeg gaan voelen en sneller eenzaam worden doordat je minder snel contact zoekt met andere mensen. Probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, daar maak je de wereld gewoon een stukje mooier mee.’

Sjors luistert momenteel zelf veel naar Mark Knopfler, Leonard Cohen en naar de Franse popartiest Zaz.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.