De Queer Boekenkast | LHBTI+ boekhandel opent deuren in Alkmaar

De Queer Boekenkast, een fysieke, onafhankelijke boekhandel voor uitsluitend LHBTQIA+ boeken opent op 2 maart 2023 diens deuren in de binnenstad van Alkmaar, Noord-Holland. Het initiatief werd door Thomas (1989, hij/hem) en Valentijn (1990, hij/hem/hen/hun) opgezet en het koppel zal de winkel na de opening ook met z’n tweeën runnen.

Zo’n twee jaar geleden begon ‘De Queer Boekenkast’ op Facebook, een online safespace voor liefhebbers van boeken waarin LHBTQIA+ thema’s en personages centraal staan. In korte tijd ontstond er een klein netwerk van lezers, schrijvers, uitgevers, leerkrachten, boekhandelaren en bibliothecarissen die samen de (boeken)wereld een stukje inclusiever wilden maken.

Omdat Thomas en Valentijn de afstand tussen lezers en inclusief leesvoer willen verkleinen, durven zij in 2023 de stap te nemen om hun eigen boekhandel te starten en verplaatst ‘De Queer Boekenkast’ zich dus van online naar offline. Zij zijn van mening dat LHBTQIA+ personen als zij zelf en iedereen die van lezen houdt een safespace verdienen om ongegeneerd tussen de boeken te snuffelen.

Thomas is al 13 jaar tattoo artist van beroep en heeft jarenlang een tattooshop gehad in Alkmaar. Hij heeft klanten getatoeëerd vanuit heel de wereld, die speciaal naar Nederland afreizen om een kunstwerkje in Thomas’ creatieve en artistieke stijl te laten zetten. Valentijn werkte in het verleden als grafisch ontwerper, maar helaas werd hij vanwege een chronische ziekte gedwongen zijn baan op te zeggen. Tegenwoordig is Valentijn schrijver en heeft hij al bijna 10 boeken op zijn naam staan. Thomas en Valentijn zijn inmiddels bijna vier jaar samen en zijn van plan om in oktober 2023 te gaan trouwen.

De maand februari van 2023 zullen zij gebruiken om hun winkeltje te verbouwen en in te richten met een ruim aanbod van LHBTQIA+ boeken in zowel het Nederlands, Engels en een gedeelte in het Duits. Daarnaast zullen ook graphic novels, manga’s en strips, foto- en kunstboeken en andere boekgerelateerde merchandise tot het assortiment behoren. Thomas en Valentijn zijn van plan om extra aandacht te besteden aan boeken van minderheden binnen de LHBTQIA+ gemeenschap, zoals auteurs van kleur.

Omdat het een ontzettende investering is om een eigen boekhandel op te richten en zij de winkel natuurlijk zo compleet mogelijk willen maken, zijn Thomas en Valentijn momenteel een inzamelingsactie gestart via GoFundMe.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.