Leon | Freek

Heb je hem al gezien, de kerstreclame van de Lidl, met Freek, gespeeld door Alex Klaasen? Freek maakte een paar maanden geleden zijn opwachting in de commercials van de supermarkt. Het leek of hij alleen was, nu blijkt dat hij een vriend heeft.

Als zijn buurman hem vraagt of hij Manuel met kerst aan zijn ouders voor gaat stellen, antwoordt hij dat het gecompliceerd ligt. Zijn ouders weten nog niet dat hij homo is en hij verwacht dat zijn vader zijn geaardheid niet zal accepteren. Tijdens het kerstmaal (met zijn ouders en dus zonder Manuel) gaat de bel en staat Manuel voor de deur. Uitgenodigd door zijn ouders (‘’Wij hebben ook Instagram hoor’’) vindt er een warme ontvangst plaats.

Een prachtig sprookje. Net als de andere kerstreclames van dit jaar. De grote thema’s rond verlies, rouw, eenzaamheid worden niet geschuwd, maar gelukkig komt alles met kerst altijd goed.

Was het maar zo eenvoudig. Dan zou niemand meer opzien tegen de feestdagen. Juist dit soort dagen is de angst om afgewezen te worden – terecht of onterecht – zo nadrukkelijk aanwezig. Voldoen aan het perfecte plaatje blijft hard werken en in plaats van je verbonden voelen met vrienden en familie tijdens het kerstdiner, dringt het besef van het anders zijn juíst extra tot je door. Iets dat je de rest van het jaar nog kunt omzeilen, blijkt nu onmogelijk.

Maar klopt dat wel? Ook al geeft de Lidl-reclame een romantische voorstelling van zaken, toch zit er wat mij betreft een mooie kerstgedachte achter. Die van jezelf zijn en blijven en niet denken voor een ander. Veel angsten zijn niet terecht, ze zitten tussen je oren. Stel jezelf de vragen of je zeker weet of het wel klopt waarvoor je bang bent en waar dat uit blijkt.

Je mag zijn wie je bent. Je kunt niet anders en dat is maar goed ook.

Al is dit een andere kerstgedachte dan die van ‘’vrede op aarde’’, toch maakt deze jouw wereld én je feestdagen een stukje mooier.

Ik wens je mooie kerstdagen en een fantastisch 2023!

*

Leon Augustijn is schrijver, motivator en spreker. Hij schrijft momenteel aan zijn autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’. Niet als egodocument, maar omdat hij zichzelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie hij is. Een hele strijd, die hij niet voor niets op papier zet. Het is een proces dat je kunt volgen door zijn columns of nieuwsbrieven. Zijn boek verschijnt begin 2023.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Leon | Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.