Ontknoping van de grondwetswijziging nadert

Aankomende dinsdag debatteert en stemt de Eerste Kamer over de grondwetswijziging waarmee handicap en seksuele gerichtheid worden verankerd in artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Daarmee is de finish van een project waar velen jarenlang mee bezig zijn geweest, eindelijk in zicht.

Het is niet de eerste keer dat de Eerste Kamer over dit onderwerp debatteert en stemt. Het gaat dinsdag namelijk om de zogenaamde ‘tweede lezing’. Een grondwetswijziging gebeurt namelijk niet zomaar; zowel de Tweede Kamer, als de Eerste Kamer moeten er twee keer over stemmen. En tussendoor zijn ook nog landelijke verkiezingen nodig.

Eerder dit jaar stemde de Tweede Kamer tijdens de tweede lezing al definitief in met de grondwetswijziging. Tijdens de tweede lezing is in beide kamers een tweederde meerderheid nodig. Bij de eerste lezing in de Eerste Kamer stemden alleen de SGP, de PVV en de inmiddels bij JA21 aangesloten fractie Van Pareren tegen. Forum voor Democratie was afwezig, alle andere partijen stemden voor.

Ook als Johan Dessing, het enige overgebleven Eerste Kamerlid van FvD, zich dit keer wel vrij weet te maken om tegen te stemmen; dan nog komt de grondwetswijziging niet in gevaar. Bij de eerste lezing kwam het totaal aantal stemmen voor de wijziging in de Eerste Kamer al uit op 58 van de 75. Het aantal tegenstemmers kwam uit op 15. De tweederde meerderheid was op dat moment dus al een feit.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.