Paarse Vrijdag 2022 | Drieduizend scholen deden mee

Op 9 december deed een recordaantal van bijna drieduizend scholen mee aan Paarse Vrijdag. Honderdduizenden scholieren, studenten en docenten in heel Nederland droegen paars en organiseerden activiteiten om te vieren dat iedereen zichzelf mag zijn. Paarse Vrijdag is een initiatief van COC Nederland.

Paarse Vrijdag werd dit jaar gevierd op ruim 1700 basisscholen, 1000 middelbare scholen en mbo’s en op naar schatting 200 hbo- en universiteitslocaties. De gratis Paarse Vrijdagpakketten die het COC beschikbaar stelde voor middelbare scholen en mbo’s, waren in november al binnen enkele dagen uitverkocht. Behalve dat scholieren, studenten en docenten paars droegen, zelf allerlei activiteiten organiseerden en de school versierden, organiseerde COC dit jaar ook weer een aantal landelijke activiteiten.

Grote Paarse Vrijdag Spelshow
Zo was er voor de bovenbouw van de basisschool De Grote Paarse Vrijdag Spelshow. Deze educatieve, interactieve quiz ging over thema’s als jezelf zijn, verliefdheid, vriendschap en familie. Scholieren en leerkrachten konden meedoen, en de quiz in klas via deze link samen kijken. De Spelshow werd gepresenteerd door Ridder van Kooten (bekend van Kinderen voor Kinderen) en Mitch Wolterink (Koos en Moos).

Basisscholen deden dit jaar voor de derde keer mee aan Paarse Vrijdag. In 2020 deden vijfhonderd basisscholen mee, inmiddels zijn dat er ruim 1700. Leerkrachten namen op de basisschool het initiatief. ‘Een kind kan twee moeders hebben, je buurman kan op mannen vallen,’ zegt meester Joost, één van de leerkrachten die Paarse Vrijdag organiseerde op een basisschool in Amsterdam, over zijn motivatie om mee te doen. ‘Het is belangrijk dat we staan voor acceptatie en veiligheid van álle leerlingen.’

Talkshow voor middelbare scholieren
Voor de middelbare school en het mbo ontwikkelde het COC de Paarse Vrijdag Talkshow. In de show gaat influencer en presentatrice Lotte van Eijk (instagram: @Lovaeij) met scholieren in gesprek over thema’s als identiteit, queerness, gender en geloof. Een laagdrempelige manier om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken in de klas. De show kan je hier kijken.

Natuurlijk organiseerden de middelbare scholieren van COC’s GSA Netwerk dit jaar zelf ook weer tal van andere activiteiten op hun middelbare school of mbo. Ook op hbo’s en universiteiten organiseerden veel studenten activiteiten op Paarse Vrijdag.

Aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. LHBTI+ scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om LHBTI+ acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder LHBTI+ jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

Paarse Vrijdag wordt georganiseerd door COC’s GSA Netwerk, en met leerkrachten en scholieren. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. GSA’s organiseren daarvoor activiteiten zoals Paarse Vrijdag, met steun van COC Nederland. Er zijn GSA’s op circa 80 procent van de middelbare scholen in Nederland.

De eerste Paarse Vrijdag in Nederland werd door COC geïnitieerd in 2010; toen deden er in totaal 150 scholen mee.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.