Galerie Mooiman | Your Daily Male

Op Zondag 11 december 2022 opent een nieuwe expositie van Galerie Mooiman male art. Basis voor deze expositie zal zijn de 8e editie van Your Daily Male 2023, een scheurkalender waaraan 48 kunstenaars uit binnen- en buitneland deelnemen. Met 32 kunstenaars zijn er nog nooit zoveel kunstenaars tijdens een expositie te zien geweest waarbij ook kritisch werk van een recent gevlucht Russisch kunstenaar. 

De achtste editie van Your Daily Male, een eigen productie van de galerie, toont op de omslag uitsneden van werken van 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Daarbij zijn tal van attributen te zien zoals sieraden, kledingstukken, servies en bondage waar werken in de kalender naar verwijzen. Attributen die tevens verwijzen naar de situatie in de wereld en welke invloed die dit heeft op kunstenaars. Zoals het project van Fritsie Willems waarin middels fotomontage van verschillende archieven, niet bestaande portretten van kindsoldaten gecreëerd zijn die ons een terugblik geven naar de kindsoldaten uit de eerste wereldoorlog maar ook de vraag stellen wat we hiervan geleerd hebben. Op de cover van deze kalender is daarvan ook een beeld terug te vinden. Maar dan als “object”, een door een kind gedragen soldaten pet.

A Gay Candy Shop of male-art
In de 15 jaar dat galerie MooiMan male-art bestaat, een begrip wereldwijd op het gebied van male art, vertegenwoordigen ze een grote en diverse groep van kunstenaars die de man als thema laten zien. Omdat de galerie veel werk in stock heeft, en een enorme hoeveelheid aan diversiteit getoond wordt, wordt het vaak vergeleken met een snoepjeswinkel.
Uitgelicht:
Tom of Russia; gevlucht Russisch kunstenaar Ivan Bubentcov
Geboren in 1972 in de buurt van Moskou. Hij tekent al sinds zijn kindertijd en volgde studies die altijd verband hielden met zijn hobby. In 1999 studeerde hij af aan de Staatsacademie voor Kunst en Industrie in Moskou. Zijn naam is gefingeerd om problemen met de autoriteiten te voorkomen. Hij gebruikt verschillende pseudoniemen. Hij publiceert via netwerken, vooral tumblr of privéblogs zoals КВИР (met een hoog homo-erotisch gehalte). Sinds de oorlog in Rusland, de toenemende mate van censuur op o.a. lhbtiq+ onderwerpen die als homopropaganda gezien kunnen worden, is Ivan recent gevlucht naar de VS.

Uitgelicht:
Dmitri Bitjukov; Retro

Het jaar 2022 was vol emotionele omwentelingen, zorgen, onaangename verrassingen en stress. Het heden is beangstigend geworden en de toekomst is verborgen in de mist van het onbekende en belooft niets goeds. Ik was, net als vele anderen, in de war, depressief en verstoken van enige inspiratie. Dit jaar heb ik praktisch geen tekeningen gemaakt omdat ik geen creatieve krachten in mezelf voelde. En om een emotionele uitweg uit deze situatie te vinden, besloot ik terug te keren naar het verleden – ik pakte de oude filmcamera van mijn vader en begon retro zwart-witfotografie te doen. Dit keer presenteer ik een serie zelfportretten gemaakt in de geest van de eerste helft en het midden van de 20e eeuw. Een eeuw die ook onrustig was en vol problemen en verschrikkingen, maar die uiteindelijk een uitweg vond naar een vreedzaam en welvarend bestaan. Ik hoop dat we in onze toekomst ook een plek kunnen vinden voor vrede, harmonie en een welvarend leven.

Uitgelicht:
Gert Lammerts; Prijswinnend fotograaf

Gert Lammerts is al van jongs af geïnteresseerd in alle vormen van kunst. Na het afronden van zijn studie HTS Bouwkunde (afstudeerrichting architectuur) volgt hij de (vervolg)opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst en Architectuur. Hij is werkzaam als ontwerper bij een architectenbureau waar hij een voorliefde heeft voor hedendaagse architectuur; functionalisme met een minimalistische inslag. Zijn fotografie kenmerken zich in zijn voorkeur voor eenduidigheid en minimalisme binnen een ondergeschikte omgeving. Dit jaar is zijn foto ‘unity’ tijdens de grote jubileumwedstrijd van de Koninklijke Fotobond gekozen tot beste foto waarvoor hij een prijs ontving. Daarvoor won hij ook al een prijs met de internationale fotowedstrijd ‘Well with Nature’ van het Europees Milieuagentschap (EEA).

Uitgelicht:
Fritsie Willems; De tiener soldaten van WO I

Technisch gezien moesten jongens 19 zijn om te vechten, maar de wet verhinderde niet dat jongens van 14 en daarboven massaal meededen. Ze reageerden op de wanhopige behoefte van het leger aan troepen en de rekruterende sergeanten namen het niet zo nauw. Oorlog verleent veel ervaringen aan jongens die een wapen oppakken om te vechten. Ze leren de ware betekenis van angst. Ze testen hun eigen vermogen voor moed en de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen, fysiek en mentaal. Sommigen vinden dat doden hen gemakkelijk afgaat, te gemakkelijk. En anderen deinzen terug voor geweld en bloed. Maar wat alle jongens verenigt, is de snelheid waarmee ze in een wereld van verminking en dood worden geslingerd. Van Homer’s Iliad tot op de dag van vandaag roepen de verhalen van jonge soldaten een bijzonder verdriet op, resonerend in de vernietiging van jeugd en mogelijkheden.

BBC News Magazine

In deze digitale collage portretten zoekt film-maker en fotografe Fritsie Willems een uniform, een pet of muts bij een specifiek gezicht. Ze vervormt, vergroot, verwisselt en spiegelt. Een jongen krijgt ogen van een leeftijdsgenoot 2000 km verderop. Een ander een geleende mond van ver, grimmiger of zachter dan zijn eigen. In het ene deel van de wereld heeft ze jongens het uniform van hun vader gegeven, de riem van een oom, de pet van een gevallen onbekende. In een ander werelddeel worden ze in een gloednieuw uniform gestoken. Hun haar perfect gemaakt, de huid zijdezacht. Elk portret gaat kriskras de wereld over. Deze jongens staan niet meer tegenover elkaar in oorlogstijd, ze zijn met elkaar verweven, ver­weven in wat ze met elkaar gemeen hebben, deze tiener soldaten van De Eerste Wereldoorlog, ze zijn te jong.

De 32 deelnemende kunstenaars uit Your Daily Male 2023:
Alberto Escobar, Amaro della Quercia, Antoine Timmermans, Anton Abela, Armin Scheid, Bastiaan Mol, Dennis Coenraad, Dmitry Bitjukov, Fritsie Willems, Gérard Raymond-Pierre, Gert Lammerts, Hannes Steinert, Hans van der Veen, Hendrik Schink, Ivan Bubentcov, Jaap de Jonge, Jaap van Ek, Manolo Yanes, Marcel Julius Joosen, Maxim Probst, Musk Ming, Peter Kooij, Peter Schauwecker, Richard Stabbert, Richard Yeung, Rinaldo Hopf, Rob van Veggel, Roland Berger, Teun van Staveren, Ton of Holland, Vittorio Zambardi en Wim Heldens.

Your Daily Male 2023
Your Daily Male, 368 pagina’s  full-color, formaat 14,8 x 21 x 4,2 cm, verkoop € 36,00, exclusief verzendkosten. De scheurkalender is hier te bestellen.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.