GayNed | 30 jaar homonetwerkvereniging

GayNed, de landelijke homonetwerkvereniging voor hoogopgeleiden, bestaat 30 jaar. Dit zesde lustrum werd het laatste weekend van november gevierd samen met homomensenrechtenactivist en Eerste Kamerlid (D66) Boris Ditrich, en de Leidse hoogleraar Comparative Sexual Orientation Law, Kees Waaldijk. Zij keken terug op hoe homo-emancipatie de afgelopen dertig jaar in Nederland en wereldwijd is veranderd. Gendervrije zanger Rikkert van Huisstede bezong die ontwikkelingen.

De netwerkclub voor homomannen GayNed is in 1992 – toen nog Genius genaamd – opgericht met als doel ‘homoseksuele en biseksuele mannen en vrouwen met een hogere beroepsopleiding, een academische opleiding (…) te ondersteunen bij het ontwikkelen van zakelijke en vriendschappelijke contacten ter ondersteuning van hun persoonlijke ontplooiing, sociale behoeften en maatschappelijke ambities’.

AMSTERDAM – GayNed 30 jaar. Foto’s: Saskia Bagchus

Dertig jaar later geldt deze sociaalnetwerkdoelstelling nog steeds, maar zonder dat er eisen aan een hogere opleiding worden gesteld. Maandelijks ondernemen de leden culturele, maatschappelijk betrokken of sportieve activiteiten. Geen borrelclub, maar elke keer een andere activiteit op locaties door het hele land. ‘Onze leden merken dat je makkelijker en intenser medehomo’s leert kennen als je gezamenlijk iets onderneemt. Die essentie is na dertig jaar onveranderd, daarin onderscheidt GayNed zich van andere gay netwerken en dat willen we nog zeker dertig jaar volhouden’, zegt voorzitter Robbertjan Reininga. ‘Een stevige borrel lusten we allemaal, maar de GayNed-leden verlangen meer van hun club.’

Na een dipje tijdens het noodgedwongen opschorten van activiteiten tijdens de coronalockdowns groeit de vereniging weer, het afgelopen jaar met 22 leden.

Kees Waalwijk, hoogleraar Comparative Sexual Orientation Law van de Universiteit Leiden, ziet het belang van clubs als GayNed voor de homo-emancipatie. Tijdens het lustrumfeest presenteerde hij de mede door hem ontwikkeldeGlobal Index on Legal Recognition of Homosexual Orientation  (GILRHO) Global Index on Legal Recognition of Homosexual Orientation (GILRHO) – provisional data 1966-2011 | Scholarly Publications (universiteitleiden.nl)Die index verzamelt hoe vanaf  1961 wereldwijd landen LGBTQ+-inwoners via wetgeving beschermen en gelijke rechten geven. Zorgwekkend vindt Waalwijk dat in Nederland traditionele groeperingen invloed proberen uit te oefenen om niet-traditionele samenlevingsvormen in een minder gunstig daglicht te stellen. Daarom moeten clubs als GayNed een positief emancipatiesignaal blijven uitzenden, vindt Waalwijk.

Eerste Kamerlid en homorechtenactivist Boris Dittrich benadrukte het belang van een breed palet aan rolmodellen, ook via de socials, voor de emancipatie van gayjongeren.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.