Oproep COC aan Tweede Kamer | Kom beloften na over aanpak geweld

‘Kom de beloften na over de aanpak van geweld tegen LHBTI+ personen’. Die oproep doet COC met vijf LHBTI+ belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer spreekt op 5 december met minister Dijkgraaf over het LHBTI+ Emancipatiebeleid.

Tien politieke partijen beloofden op 13 maart 2021 een reeks maatregelen tegen discriminerend geweld in COC’s Regenboogakkoord (foto). Volgens het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zouden die worden uitgevoerd. Ruim anderhalf jaar later is dat nog niet gebeurd, zo bleek onlangs uit de Emancipatienota van het kabinet.Zo zou er tijd en geld komen voor de agenten van Roze in Blauw. Die bestrijden LHBTI+ discriminatie en steunen LHBTI+ personen bij het doen van aangifte. Dat doen ze in hun vrije tijd. Door de grote werkdruk bij de politie staat hun werk zwaar onder druk. In plaats van verlichting te bieden, belooft het kabinet de agenten alleen geld voor het vieren van een jubileum en bezoek aan een conferentie.

Ook zouden er bij de politie meer discriminatierechercheurs komen om discriminatiezaken tot op de bodem uit te zoeken. Er zou daarbij bijzondere aandacht uitgaan naar intersectionele discriminatie vanwege een combinatie van gronden, bijvoorbeeld omdat iemand zwart en transgender is. Toch zijn er niet meer dan vier discriminatierechercheurs aangesteld voor het bestrijden van alle discriminatievormen in heel Nederland.

Wel dienden GroenLinks en ChristenUnie eerder dit jaar een wetsvoorstel in om hogere straffen te stellen op geweld met een discriminatoire achtergrond.

Ziekenhuis ingeslagen
Zeven op de tien LHBTI+ personen krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Daarvan doen jaarlijks zo’n 2500 mensen aangifte. Toch worden er maar een stuk of vijf daders veroordeeld voor LHBTI+ discriminatie. De voorbeelden zijn legio. Een lesbische vrouw die in elkaar wordt geslagen om wie ze is. Een mannenpaar dat zeven keer wordt aangevallen omdat ze hand in hand lopen. Een veertienjarig kind dat het ziekenhuis in wordt geslagen omdat het niet wil zeggen of het een jongen of meisje is.

De organisaties dringen in hun brief ook aan op uitvoering van andere maatregelen uit het Regenboogakkoord. Het gaat bijvoorbeeld om meer en betere aandacht voor acceptatie op school en een einde aan zogenaamde ‘identiteitsverklaringen’, waarin scholen LHBTI+ personen afwijzen. Er zou een meerouderschapswet moeten komen, een einde aan de wachtlijsten voor transgenderzorg, een beter LHBTI+ asielbeleid en een verbod op non-consensuele, niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse kinderen.

Verder pleiten de organisaties onder meer voor bijzondere aandacht voor de emancipatie van bi+ personen, voor emancipatiebeleid in Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint Eustatius) en voor voortzetting van het onderzoek naar de positie LHBTI+ personen in Nederland.

De brief aan de Kamer is verzonden namens COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID, Bi+ Nederland en de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA).

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.