Jacky | Straatintimidatie

Dat trans vrouwen altijd en overal worden lastiggevallen door hinderlijk starende mensen is bekend. Is dat straatintimidatie? De algemene definitie van straatintimidatie: ‘Een ongewenste fysieke, verbale óf non-verbale bejegening die plaatsvindt in de openbare ruimte.’

Trans vrouwen van alle leeftijden kunnen je verhalen vertellen over sissen, openlijk uitlachen, naroepen, opzettelijk geen ruimte geven op straat, tegen je aan bonken als je passeert en schelden.

Opmerkingen als ‘smerige verbouwde kerel’, ‘hey gedrocht’ of ‘psst manwijf’ kunnen intimiderend zijn, wat maakt dat veel trans vrouwen zich erg onveilig kunnen voelen in de openbare ruimte.

Om straatintimidatie te voorkomen kiezen trans vrouwen er soms bewust voor om zich alleen overdag op straat te begeven of bepaalde plekken te vermijden, waardoor ze dus worden beperkt in hun vrijheid.

Is straatintimidatie strafbaar en kun je hier aangifte tegen doen?

Straatintimidatie is op dit moment niet strafbaar en ook lastig te verbieden. Daarnaast is het fenomeen moeilijk af te bakenen. Gedrag wordt door daders vaak uitgelegd als een “grap zonder kwade bedoelingen”. Op dit moment wordt er wel gekeken naar het landelijk apart strafbaar stellen van straatintimidatie in de nieuwe zedenwet.

En het maakt dus niet uit welke kleding jij draagt of wat jouw genderidentiteit is, je vraagt er niet om geïntimideerd te worden en daarmee is straatintimidatie NOOIT jouw schuld.

Als je echt gevaar loopt bel je de politie via 112. En als je denkt dat de politie in jouw dorp of stad jouw klacht niet serieus neemt? Gebruik de app: Meld Discriminatie Nu, of bel ‘Roze in Blauw’: 0881691234.

Want geweld tegen trans personen accepteren we niet.

Fysiek noch verbaal.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.