Uit ‘t leven | Over zelfdoding onder LHBTI+

Het is een ‘stille plaag’: de vele zelfmoorden binnen de LHBTIQ+-gemeenschap. Documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger willen met hun nieuwe documentaire Uit ‘t leven het onderwerp zelfdoding op de kaart zetten. Volgend jaar maart moet de film in première gaan, deze week zijn ze met een crowdfundinsgactie begonnen.

Tim Dekkers en Henk Burger onderzoeken in deze film waarom zo veel mensen in de LHBTIQ+-gemeenschap uit het leven stappen. Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie denkt de helft van alle LHBTIQ+-ers wel eens aan zelfmoord. Het aantal daadwerkelijke zelfmoordpogingen is vier keer zo hoog als in de heterowereld. Bij transgender personen is dat percentage nog veel hoger. “Het zijn al jarenlang schokkende cijfers”, zeggen de makers. “Maar het onderwerp zelfdoding lijkt taboe in onze gemeenschap en dat was voor ons de reden om juist nu met deze documentaire te komen.”

De documentaire volgde twee jaar lang drie mensen die een inktzwarte periode achter de rug hebben: de in Nederland wonende Braziliaanse acrobaat Jean, model/transvrouw Solange en gemeenteraadslid Kris. Alle drie hebben ze, direct of indirect, te maken gehad met het probleem zelfmoord. Hoe pakken zij de draad van het leven weer op? Kunnen zij een voorbeeld zijn voor anderen in geestelijke nood?

Afschuwelijk
Het was Henk Burger (bekend van zijn scenario voor de film Gewoon Vrienden) die documentairemaker Tim Dekkers op het spoor van deze documentaire zette. Burger: “Toen wij aan deze documentaire begonnen had ik in mijn vrienden/kennissenkring al twaalf gevallen van zelfdoding meegemaakt. Ik vind deze ‘stille plaag’ afschuwelijk, destemeer omdat we in onze gemeenschap amper over dit onderwerp praten. Daarom zei ik tegen Tim: we moeten hierover een documentaire maken om het taboe te doorbreken.”

Dekkers stemde direct in. Hij maakte eerder documentaires over de hiv-preventiepil PrEP en het betonnen gayparadijs Yumbo op Gran Canaria. “Toen ik begon met filmen, brak de coronapandemie uit met alle lockdowns”, vertelt Dekkers. “Afspraken konden niet doorgaan, gebeurtenissen werden afgelast. Al met al ben ik twee jaar bezig geweest met de opnames, veel langer dan ik had gepland. Maar daardoor kon ik wel de hoofdpersonen langer volgen. Lang niet alles ging zoals we hadden verwacht. Het was soms emotioneel best pittig.”

 

COC Nederland
De twee makers krijgen morele steun van COC Nederland. De belangenorganisatie vindt het onderwerp ook belangrijk en brengt het project onder de aandacht van de afdelingen. Dekkers en Burger hopen dat hun documentaire volgend jaar maart in première kan gaan op de Roze Filmdagen in Amsterdam. Nu leggen ze de laatste hand aan hun film die ze in eigen beheer uitgeven.

Dekkers: “De meeste kosten betalen we zelf; we brengen al onze uren niet in rekening. Maar de documentaire is nu in de fase van post-productie, waarin wij professionals moeten inhuren. Denk aan: beeld- en geluidsnabewerking, vertaling, vormgeving en PR. Daarvoor zijn wij een crowdfundingactie begonnen. We hebben hulp nodig om deze belangwekkende documentaire zo mooi en professioneel mogelijk te maken. Binnen een maand moeten we het streefbedrag halen (10.000 euro). Met donaties, klein of groot, help je niet alleen ons, maar ook onze community.”

De link naar de crowdfundingactie:
https://www.voordekunst.nl/projecten/14426

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.