Soa-poli online | laagdrempelige PrEP-zorg

In 2021 zijn er 427 hiv-diagnoses vastgesteld. Volgens Stichting Hiv Monitoring hadden 48 van deze mensen PrEP willen gebruiken. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger, aangezien van minder dan de helft van de personen die een hiv-diagnose kregen informatie beschikbaar is over hun intentie ten aanzien PrEP. Vier van de 48  mensen hebben hiv opgelopen terwijl ze op de wachtlijst stonden bij de GGD’en. 

PrEP is sinds 2016 verkrijgbaar op doktersrecept en wordt vanaf augustus 2019 ook via de GGD aangeboden voor een beperkte groep mensen. Maar liefst 2.500 mensen staan op de wachtlijst voor PrEP. Er schijnt zelfs een wachtlijst voor de wachtlijst te zijn.

Soa-poli online draagt bij aan laagdrempelige PrEP-zorg

Soa-poli online is elf jaar geleden opgericht door twee GGD-verpleegkundigen. Hun missie was en is nog steeds iedereen helpen die tussen wal en schip valt. Destijds was Soa-poli online een van de eerste aanbieders van online soa-tests en de eerste aanbieder met een compleet test- en hulpverleningsaanbod. Afgelopen jaren is daar veel in veranderd en zijn er meer aanbieders gekomen.

SoaAids Nederland zag dit gebeuren en is de kwaliteit gaan toetsen waarop de Advieschat is ontwikkeld. In deze Advieschat krijg je een op maat advies over op welke soa jij je het beste kunt testen. Dit wordt achterhaald door het beantwoorden van vragen in de chatbot.

“Toen wij begonnen met Soa-poli online, richtten  wij ons op de doelgroep die tussen wal en schip valt: iemand wil niet bij zijn huisarts testen en gaat daarom naar de GGD. De GGD hanteert strenge criteria waarop iemand geweigerd kan worden en diegene kan vervolgens nergens betrouwbaar testen. Nu elf jaar later zien we dit helaas weer gebeuren bij PrEPzorg,” vertelt Klazien Visser. “Iemand wil graag PrEP slikken en gaat naar de GGD waar een wachtlijst is. Die verwijzen hem naar zijn huisarts. De huisarts geeft aan het wat ingewikkeld te vinden of een andere reden en verwijst iemand weer naar de GGD.

Vanuit de huisartsen zien we de noodkreet dat zij teveel op hun bordje krijgen. Bovendien kiest een groot deel van de huisartsen ervoor om geen PrEP-zorg te verlenen, want dit valt niet onder de basishuisartsenzorg volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Het gaat verder dan alleen een recept uitschrijven, iemand moet ook goed begeleid worden. Het is echt een taak voor de GGD. De werkdruk onder huisartsen is al heel hoog en zij kunnen er geen extra taken bij hebben.’

Hoe regel je PrEP zorg via de PrEP-poli?

Je gaat naar de website van Soa-poli online. Daar ga je naar PrEP-poli. Je boekt een E-consult met een van onze verpleegkundigen. Zij stellen jou een aantal vragen met betrekking tot je gezondheid. In dit gesprek wordt ook gesproken over geadviseerde testen die je moet doen voordat het eerste recept uitgeschreven kan worden.

We werken samen met de GGD en huisarts indien gewenst

Om de kosten te drukken werken we samen met de GGD en de huisarts. Je kunt een deel van de geadviseerde testen via de GGD doen en het overige deel of alles met een verwijsbrief van de huisarts. Het voordeel van een verwijzing van de huisarts is dat je je factuur kunt indienen bij de zorgverzekering. Is jouw eigen bijdrage op? Dan kan er een (groot) gedeelte worden vergoed.

European Testing Week 2022

European Testing Week is een Europese campagne die organisaties in heel Europa aanmoedigt om twee keer per jaar een week lang samen de test inspanningen te vergroten en het bewustzijn over de voordelen van eerdere tests op hepatitis en HIV te vergroten. Dit jaar viel European Testing Week van van 21 november t/m 28 november. Elk jaar nemen er jaarlijks honderden organisaties deel. Voor de vierde keer op rij nam Soa-poli online ook weer deel. De 3 grote thema’s zijn Test-Treat-Prevent.

Test

Regelmatig testen is belangrijk om snel te kunnen behandelen en om verspreiding van soa tegen te gaan. Wat is regelmatig testen? Heb je veel wisselende partners laat je dan eens per 3 maanden testen. Dit kan bij de GGD bij jou in de regio, man-tot-man, je huisarts of bij Soapoli-online.

Staat jouw gezondheid ook op nummer 1 en vind je het belangrijk om zekerheid te hebben. Dan is testen een goede optie. In het geval van seksuele gezondheid is testen nadat je risico hebt gelopen of meerdere wisselende partners hebt een goede manier om te peilen of je daaronder nog gezond bent. Want “Meten is weten”, dat is een duidelijk verhaal.

Vijf situaties waarin een soa/hiv-test doen verstandig is.

  1. Je hebt onveilige seks gehad.
  2. Je hebt veel wisselende sekspartners.
  3. Je hebt onveilige seks gehad waarbij je meer risico loopt om hiv op te lopen (denk aan onbeschermd anale seks ontvangen).
  4. Je zit in een groep waarbij meer hiv voorkomt (bijvoorbeeld: je bent een man die seks heeft met mannen).
  5. Je hebt klachten die zouden kunnen wijzen op een soa of hiv infectie
  6. Je bent gewaarschuwd voor een soa of voor hiv.

Hoe weet je welke soa-test nodig is?

SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen) is een containerbegrip. Hieronder vallen verschillende soa’s als chlamydiagonorroehepatitis B, etc. Er bestaan vele soorten soa, ze worden niet allemaal op dezelfde wijzen overgedragen. Daarom is een passend advies welke soa test in jouw situatie nodig is belangrijk. Heb je risico gelopen en wil je uitsluiten dat je een soa hebt? Dan moet je natuurlijk wel de juiste test doen. Om hierin goed geadviseerd te worden kan je gebruik maken van de Soatestwijzer.

Waar kan je je op een soa laten testen?

Wil jij een soa test afnemen? Dan kan je hiervoor naar je huisarts. Gratis testen via de soapoli van de GGD kan ook maar alleen als je in de doelgroep valt. Check hiervoor de website van de GGD in jouw regio. Wil je snel zekerheid en is de huisarts geen optie voor je? Maak dan gebruik van Soapoli-online. Soapoli-online heeft 10 jaar ervaring in het leveren van online soa zorg. Van advies en testen tot behandelen.

Is een lab thuistest net zo betrouwbaar als een test via de huisarts of GGD?

Thuis je afname doen is net zo betrouwbaar als een test doen via de huisarts of GGD. De analyse wordt uitgevoerd in een ISO gecertificeerd laboratorium. De begeleiding via Soa-poli online is aangepast op jouw wensen. Wil je geen contact en liefst zo anoniem mogelijk testen? Wij passen ons aan aan jouw behoeftes. Heb je vragen of wil je meer begeleiding. Ook dan staan wij met ons team voor je klaar om je te helpen.

Treat

Heb je een soa dan moet je behandeld worden. Dit uiteraard voor jouw eigen gezondheid, maar ook om anderen niet te besmetten. Het idee een soa te hebben opgelopen is niet zo fijn. Een soa test is dan natuurlijk belangrijk maar het is ook goed om na te denken hoe je de soa behandeling gaat regelen. Via je huisarts is de voor de handliggende oplossing. Maar wat als je echt niet naar je huisarts durft of wilt? Een soa gaat immers niet vanzelf weg. Doe je een soa test via Soa-poli online, dan kunnen wij ook een soa behandeling voor je regelen mocht je liever niet naar je huisarts willen.

Prevent

Voorkomen is beter dan genezen. Soa en hiv voorkomen kan op verschillende manieren:

  1. gehele onthouding (effectief maar niet zo leuk).
  2. laat je samen testen op hiv als je een monogame relatie aangaat.
  3. gebruik een condoom.
  4. slik PrEP.

Wil je PrEP slikken dan kun je dit regelen bij je huisarts of via Soapoli-online. Het voordeel van Soapoli-online is dat je je PrEP-zorg zowel anoniem als verzekerd kunt regelen.

PrEP draagt bij aan daling hiv

In 2021 zijn er 427 hiv-diagnoses gesteld, het jaar daarvoor waren dat er 450. Volgens de nieuwste cijfers gepubliceerd door Stichting Hiv Monitoring is er voor het eerst een scherpe daling te zien van recente hiv-infecties bij mannen die seks hebben met mannen. Het percentage is gedaald met 10 procentpunt, van 37% in de periode van 2018-2020 naar 27%. Dit komt door het gebruik van de hiv-preventiepil PrEP.

Wil jij meer weten over de PrEP-poli of zou je graag willen starten met PrEP ga dan naar de website : www.soapoli-online.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.