Roze Golf verdwijnt na 35 jaar van Radio Oost

RTV Oost schrapt het LHBTIQA-plus-magazine de Roze Golf van de radio, waarmee een eind komt aan ruim 35 jaar roze radiogeschiedenis. De programmaleiding heeft besloten om vanaf 8 januari de  huidige doelgroepprogramma’s te vervangen door non-stop muziek. De Roze Golf is dan alleen nog als podcast te beluisteren.

Tekst: Peter Koop

Op hun website laten de programmamakers van de Roze Golf weten het besluit van de programmaleiding te betreuren: ‘Met een podcast bereik je alleen mensen die er voor bewust voor kiezen om naar de Roze Golf te luisteren, terwijl er veel luisteraars zijn die gewoontegetrouw afstemmen op Radio Oost en in een programma als de Roze Golf rollen’, zegt programmamaker Jan-Erik Plettenburg.’ Ik weet van een toch een beetje homofobe collega die me vertelde dat hij door het horen van de gesprekken in de Roze Golf anders is gaan denken over homoseksualiteit. Dat is de kracht van radio.’

Verschraling van het radio-aanbod

Het verdwijnen van onder meer de Roze Golf van de zender is volgens de makers ‘een verschraling’ van het aanbod op de zender. ‘Radio Oost wordt er voorspelbaarder van, meer van het zelfde en door het schrappen van onder meer het programma met religieuze muziek en harmonie-, fanfare- en brassbandmuziek zet je toch een groep luisteraars in de kou. Juist deze programma’s geven kleur aan de zender. Het zijn programma’s waarmee Radio Oost zich onderscheidt van andere zenders. Het zou bij de publieke regionale omroep minder moeten gaan om luistercijfers en meer om laten horen wat er leeft en speelt in de regio’, aldus Plettenburg.

‘Het is erg jammer dat de Roze Golf als radioprogramma ophoudt te bestaan. Zeker nu het een uur duurt, heb je de tijd om ook muziek te laten horen; het is daardoor meer een magazine, luchtiger en beluisterbaar(der) voor mensen die niet in eerste instantie geïnformeerd willen worden over ‘roze’ zaken. Daarmee bereik je ook niet-roze mensen’, zegt Jan-Erik Plettenburg. Hij hoopt dat er andere (lokale) omroepen zijn, die de Roze Golf willen uitzenden. ‘Met genoegen maken we voor welke omroep dan ook een Roze Golf op maat.’

Roze radiogeschiedenis

De Roze Golf is het langst lopende radioprogramma van Radio Oost. Het begon in 1982 als een illegale zender in Enschede die echter tot twee keer toe uit de lucht werd gehaald door de Radiocontroledienst. Er werd toen elke zondag een programma van anderhalf uur uitgezonden, bedacht door Henk Weijschede, samen met een aantal mensen van COC Twente-Achterhoek.

Het doel was om homoseksualiteit op luchtige wijze onder de aandacht van een breed publiek te brengen, als alternatief voor de reguliere media, die destijds alleen over de negatieve aspecten berichtten. Ook moest het geen elitair programma worden zoals het door de NOS uitgezonden Homonos (later Het Roze Rijk). Zodoende kenmerkte de Roze Golf zich door ‘hapklare brokken’ van gesprekken afgewisseld met muziek.

Vanaf 1985 werd de Roze Golf legaal uitgezonden op Radio Oost, met een programma van een kwartier en later een half uur op de vroege zondagavond. Omdat de Roze Golf steeds vaker moest plaatsmaken voor voetbal, werd in augustus 2018 besloten het programma te verhuizen naar later op de avond, waar het een uur zendtijd kreeg.

Na 8 januari 2023 is de Roze Golf alleen nog als podcast beschikbaar. Kijk voor nadere informatie op de website www.rozegolf.net

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.