Così fan tutte in Concertgebouw | Kortingsactie

Op zondagmiddag 11 december a.s. om 14.15 uur wordt eenmalig de beroemde en fraaie opera Così fan tutte van Mozart semi-scenisch in de Grote Zaal van Het Concertgebouw uitgevoerd door het gerenommeerde ensemble La Petite Bande en diverse topsolisten. De befaamde Sigiswald Kuijken dirigeert en zijn  dochter Marie Kuijken tekent voor de regie. De concertorganisatie is in handen van Fred Luiten van Barokvocaal. 

Vader en dochter geven voor de Gaykrant nog kleine toelichting. Marie: ‘We werken vanuit dezelfde grondgedachte, namelijk teruggrijpen naar de realiteit van hoe men muziek en theater maakte in de tijd waarin het stuk werd geschreven. Waar mijn vader pionier is op het vlak van instrumentale praktijken, ga ik het theatrale aspect benaderen vanuit diezelfde basisfilosofie, dat maakt dat we samenwerken als twee handen op een buik, echt een groot genot.

Het doel van de enscenering is om een levend schilderij te benaderen. Dat wil zeggen, als een tableau vivant dat beweegt en evolueert, en dat op elk moment een compositie, een schoonheid en een expressiviteit probeert weer te geven volgens de regels die in de 18e eeuw algemeen geldend waren. Als we de schilderijen en beeldhouwwerken van de 18e eeuw bestuderen, is de lichaamstaal duidelijk zichtbaar in de posities van de handen en in de expressiviteit van de ogen en het gezicht. En dat was hetzelfde was als wat acteurs en zangers op het toneel gebruikten’.

Sigiswald: ‘Met de zangers werkte Marie dus met de zogenaamde barokgestiek, volgens theatrale bronnen van die tijd. Verwacht een kleine cultuurschok, misschien, maar als je ervoor open blijft staan zul je ervaren dat deze schilderachtige lichaamstaal, die met gebaren de inhoud van de tekst onderstreept, in harmonie is met alle andere aspecten van deze opera, met de muziek en de personages. Uiteraard spelen ook de kostuums een hoofdrol; deze zijn historisch geïnspireerd, maar het zijn vooral unieke creaties van onze coupeuse  Marijke Sileghem’.

Sigiswald kijkt dit jaar terug op 50 jaar La Petite Bande: ‘De afgelopen 50 jaar zijn rijkelijk bezaaid met muzikale hoogtepunten voor het orkest: beginnend met Franse en Italiaanse barokmuziek zijn we geëvolueerd naar grootmeester Bach van wie we alle belangrijke werken vele malen hebben opgevoerd. Ook opera is een belangrijk aspect van het repertorium van het orkest. We deden opera van Händel tot Mozart, onder andere opnames van alle belangrijke opera’s van Mozart. Maar een opera van Mozart uitvoeren met scenische actie erbij: dat is de vervulling van een lang gekoesterde droom’.

Lezers van de Gaykrant kunnen met € 15,- korting naar deze bijzondere uitvoering van Così fan tutteKlik hier om met korting te reserveren en voor meer informatie.

Op 27 maart 2023 brengt La Petite Bande een intieme versie van de Matthäus Passion in het Concertgebouw op authentieke instrumenten.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.