Jacky | 327

Ieder jaar op 20 november is het de internationale ‘Transgender Day Of Remembrance’. Vandaag herdenken we 327 trans en genderdiverse mensen die dit jaar door geweld om het leven zijn gebracht. En elk jaar opnieuw is wereldwijd meer dan driekwart van de dodelijke slachtoffers trans vrouw, en de meeste slachtoffers zijn trans vrouwen van kleur.

Maar het werkelijke aantal slachtoffers van trans geweld is vele malen hoger dan die 327 geregistreerde gevallen.
Veel slachtoffers komen niet voor in de statistieken omdat niemand hun overlijden rapporteert, of domweg doordat na hun dood hun naam en genderidentitieit worden genegeerd, en het overlijden wordt geregistreerd aan de hand van een geboorteregistratie.

Ook zelfdoding, een veel voorkomende doodsoorzaak onder trans mensen is niet meegerekend in dit cijfer, ook weer vanwege het niet of onjuist registreren van de overledenen aan de hand van de geboorteakte.

We moeten vooral niet vergeten dat nogal wat families het totaal oneens zijn met de transitie van hun kind, ouder of familielid. Na het overlijden van hun trans familielid wordt de overledene dan begraven of gecremeerd onder vermelding van de toegewezen registratie bij de geboorte.

Ook in Nederland gebeuren dergelijke praktijken als een trans of genderdivers persoon zich (nog) niet legaal heeft geregistreerd, waarbij je na je overlijden kunt worden behandeld op basis van je geboorteregistratie.

Vandaag om 18 uur is er een plechtigheid in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk om de slachtoffers van 2022 te herdenken.

We zien elkaar op Keizersgracht 566 in Amsterdam.

*

Jacky van Tongeren is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.