Niet naar Qatar zonder een punt te maken van mensenrechten

Stel de mensenrechten van LHBTI+ personen en andere groepen aan de orde in Qatar. Die oproep aan de regering doet het COC op 16 november in een brief aan minister-president Rutte en drie andere ministers. Het WK voetbal in de Golfstaat begint op zondag 20 november.

Tekst: Persbericht COC Nederland
Afbeelding: eigen bewerking

‘Je kunt niet voor Nederland naar dit WK in Qatar gaan zonder een punt te maken van de mensenrechtensituatie,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Die móet verbeteren. Voor, tijdens en na het WK. Voor LHBTI+ bewoners én bezoekers.’

De regering maakte onlangs bekend dat in elk geval minister Helder (Sport) naar Qatar afreist voor het WK. Later in het toernooi gaan mogelijk ook minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken), minister-president Rutte en koning Willem-Alexander naar Qatar. Het COC rekent er op dat alle regeringsvertegenwoordigers de mensenrechtensituatie aan de orde stellen, bij voorkeur samen met vertegenwoordigers van andere landen.

Het COC wil dat de regering aandringt op een einde aan strafbaarheid en pleit voor veiligheid en mensenrechten voor inwoners en bezoekers van Qatar, ongeacht hun seksuele gerichtheid, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken.
Een recente uitspraak van Khalid Salman, oud-international en ambassadeur van het WK, onderstreept de noodzaak van het verbeteren van de mensenrechten in Qatar. Die stelde op de Duitse tv dat homoseksualiteit ‘een mentale afwijking’ is en dat bezoekers ‘onze regels moeten accepteren’.

In theorie kan zelfs de doodstraf worden opgelegd. LHBTI+ personen krijgen in Qatar te maken met arrestaties, gevangenzetting, deportatie en lijfstraffen.

Die regels houden onder meer in dat er op homoseksuele handelingen een maximale gevangenisstraf staat van 10 jaar. In theorie kan zelfs de doodstraf worden opgelegd. LHBTI+ personen krijgen in Qatar te maken met arrestaties, gevangenzetting, deportatie en lijfstraffen. Zo werd een homoseksuele man veroordeeld tot 90 zweepslagen en zes maanden gevangenisstraf. Een 18-jarige homoseksuele jongen die make up droeg, werd twee maanden gevangengezet.

Qatar is volgens mensenrechtenorganisaties een ‘extreem vijandige omgeving’ voor LHBTI+ personen. Er is vrijwel niemand openlijk LHBTI+. Als toch bekend wordt dat mensen LHBTI+ zijn, worden ze vaak verstoten door familie en vrienden, krijgen ze te maken met discriminatie en geweld en worden ze gedwongen om ‘LHBTI+ genezing’ te ondergaan.

Ook voor LHBTI+ bezoekers aan het WK zijn er weinig veiligheidsgaranties. Onlangs werd bekend dat Qatar een geheime richtlijn zou hebben die bepaalt dat LHBTI+ personen tijdens het WK met rust moeten worden gelaten. Tegelijkertijd hebben de autoriteiten regelmatig gezegd dat bezoekers zich aan hun regels moeten houden, waaronder dus ook de strafwetgeving over homoseksuele handelingen.

Naast de mensenrechtensituatie voor LHBTI+ personen wijst het COC in de brief ook op de slechte mensenrechtensituatie van migrantenarbeiders en vrouwen in Qatar. Het COC vraagt de regering dan ook om gehoor te geven aan de eisen van organisaties die voor deze groepen opkomen. De brief van het COC is aan de minister-president, de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Sport en de minister van OCW en Emancipatie gestuurd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.