Pride vieren in Nieuw-Zeeland

Terwijl onze Pride-maand al ver achter ons ligt, zijn ze in Nieuw-Zeeland net begonnen met de voorbereidingen voor het Pride-seizoen dat begin 2023 begint. Zowel in Europa als in Nieuw-Zeeland wordt Pride in de zomer gevierd. Maar omdat de seizoenen in Nieuw-Zeeland tegenovergesteld zijn aan die in Europa, wordt Pride in Nieuw-Zeeland gevierd in februari-maart, in de Nieuw-Zeelandse zomer. Dus als je van plan bent om in februari of maart naar Nieuw-Zeeland te gaan en de New Zealand Pride in volle glorie wilt meemaken, lees dan zeker dit artikel over waar je moet zijn en welke activiteiten je zeker niet mag missen.

Nieuw-Zeeland, een van de LHBTI+vriendelijkste landen ter wereld

Nieuw-Zeeland wordt beschouwd als een van de koplopers op het gebied van gelijke rechten voor de LHBTI+-gemeenschap, en overtreft in dat opzicht zelfs buurland Australië. Het land kent al lang veel wetten die de rechten van LHBTI+ mensen beschermen. Nieuw-Zeeland was het 13e land ter wereld dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht legaliseerde (Nederland was het eerste ter wereld), er zijn strenge antidiscriminatiewetten van kracht, en sinds 1986 is het legaal voor mensen van hetzelfde geslacht om geslachtsgemeenschap te hebben.

LHBTI+acceptatie heeft diepe wortels in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Onder de Maori’s, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland, werden relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht algemeen geaccepteerd. In de Maori-taal komt het woord ‘takatāpui’ voor dat ze gebruikten om een partner van hetzelfde geslacht aan te duiden. Dit woord komt voor in een Maori-legende, die vertelt over Hinemoa en zijn goede mannelijke vriend Tiki.

Nieuw-Zeeland en transrechten

Naast de acceptatie van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht hebben de Maori ook een lange geschiedenis van acceptatie van transgender-identiteit. Het woord ‘whakawāhine’ wordt in de Maori-taal gebruikt om iemand te beschrijven die als man geboren is, maar zich als vrouw kleedt. Het woord ‘tangata ira tāne’ duidt op het tegenovergestelde; iemand die als vrouw is geboren, maar zich als man kleedt.

Nieuw-Zeeland was in de jaren negentig een van de leiders op het gebied van geslachtsveranderende chirurgie vanwege zijn open houding en lage kosten. Het land had echter maar een echte specialist op dit gebied, en toen hij in 2014 ontslag nam, ontstonden er in Nieuw-Zeeland lange wachtrijen. De wachtrij liep toen op tot ongeveer 30 jaar, waarna de Nieuw-Zeelandse regering beloofde deze in 2018 te verkorten.

Helaas is er echter nog veel discriminatie rond transrechten in Nieuw-Zeeland en veel mensen vinden dat de Human Rights Act van 1993 onvoldoende wettelijke bescherming biedt aan deze groep mensen. De laatste jaren is hier echter verbetering in gekomen en Nieuw-Zeeland had zelfs de eerste gekozen transgender burgemeester en in de jaren 90 zelfs het eerste transgender parlementslid.

Auckland Pride Festival

Het Auckland Pride Festival is het grootste Pride-evenement in Nieuw-Zeeland en wordt sinds 2013 elk jaar trouw gehouden. Het festival begint op 1 februari 2023 en duurt bijna de hele maand. Het festival wordt afgetrapt door de Dawn Ceremony, waar een ritueel genaamd karakia wordt uitgevoerd ter bescherming van het festival. Gedurende de hele maand vinden diverse evenementen plaats, waaronder kunsttentoonstellingen, drag en burlesque, theater en musicals, jeugdevenementen en eetfestivals. Het Auckland Pride Festival wordt op 26 februari afgesloten met de Pride Parade. Deze Pride Parade wordt gehouden in het centrum van Auckland en is het hoogtepunt van alle voorgaande festiviteiten.

Christchurch Pride

De Pride-festiviteiten van Auckland worden in maart gevolgd door het Christchurch Pride Festival. Het festival begint op 10 maart 2023 en eindigt op 19 maart met de Christchurch Pride Parade. Hoewel het Christchurch Pride Festival niet zoveel naamsbekendheid heeft als het Auckland Pride Festival, doet het festival zeker niet onder voor de rest. Gedurende de hele week vinden overal in de stad verschillende evenementen plaats, zoals liveoptredens, filmvoorstellingen, infoavonden, picknicks en een Pride hondenwandeling.

Wellington Pride Parade

In Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, wordt elk jaar in maart de Wellington International Pride Parade gehouden. Dit jaar nog werd het evenement wegens corona verplaatst naar september, maar in 2023 zal de Wellington Pride Parade in volle glorie terugkeren. De Pride Parade wordt gehouden op 11 maart 2023 en rond deze dag worden overal in de stad evenementen gehouden om de inclusiviteit en diversiteit in de Lhbti-gemeenschap te vieren en mag je zijn wie je wilt zijn.

Pride vieren in Nieuw-Zeeland? Vraag een NZeTA aan.

Zin om kennis te maken met de LHBTI+cultuur in Nieuw-Zeeland en een van de Pride festivals daar mee te maken? Bereid je reis dan goed voor. Het is raadzaam om je reis ruim vooraf te plannen, want vluchten zullen rond deze tijd een stuk duurder zijn en hotels in en rond deze steden zullen ook sneller vol zitten. U moet ook een NZeTA aanvragen om Nieuw-Zeeland te bezoeken. Een NZeTA is geen fysiek visum, maar een elektronische reistoestemming waarmee u zonder visum naar Nieuw-Zeeland kunt reizen. Het voordeel van de NZeTA is dat deze digitaal gekoppeld is aan uw paspoort, zodat u geen fysiek visum in uw paspoort hoeft te laten aanbrengen. Daarbij hoef je je ook geen zorgen te maken over extra kosten voor het visum. De kosten van het visum Nieuw-Zeeland zijn ook inclusief de Nieuw-Zeelandse toeristenbelasting, de International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL), die wordt gebruikt voor de realisatie van duurzame toeristische projecten in Nieuw-Zeeland.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.