Eduard | Even bijpraten #2

 Na de invoering van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001 hadden we de weigerambtenaar. Nu is er ook de weigervoetballer. Een slechte ontwikkeling. Mijn inziens is een bijbel, thora of koran niet verantwoordelijk voor het gedrag en de opinies van de volgelingen van een religie, nee dat zijn de gelovigen zelf.

Zij moeten zich verantwoorden voor hun meningen en daden en kunnen zich niet verschuilen achter een opgelegde moraal. Iemand kan best een overtuiging hebben, maar heeft beroepshalve – zeker als ambtenaar of voetballer – een verantwoordelijkheid als werknemer.

Iemand staat als trouwambtenaar of aanvoerder niet op de werkvloer als Jan Klaassen. Indien je bij het uitoefenen van je beroep niet kunt voldoen aan de functieomschrijving, moet je ontslag nemen of krijgen. Er is nooit een reden om als trouwambtenaar mensen niet te trouwen, behalve als dat tegen de wet of de mensenrechten zou zijn;  je moet gewoon je beroep uitoefenen, wat je persoonlijke overtuigingen ook zijn.

Datzelfde geldt voor de aanvoerder van een voetbalclub: je draagt verantwoordelijkheid voor je medespelers, en hebt een voorbeeldfunctie. Als je dat niet kunt, dien jij je verantwoordelijkheid te nemen.

Nederland 2022. De kerken lopen leeg. Een meerderheid van de bevolking gelooft nergens in. En toch zijn we opgescheept met mensen die op grond van een privé-overtuiging werk weigeren en daarmee een grote groep het nakijken geeft.

God is niet verantwoordelijk.

Dat ben jezelf.

*

Eduard Hoekstra (1956) is barkeeper/entertainer, psycholoog, journalist en schrijver. Hij woont in Amsterdam en heeft twee kinderen. Hij houdt van eilanden, lezen, pittig eten en hij zwemt elke dag.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.