Stine Jensen | De zaak Ramadan

Was Tariq Ramadan een bruggenbouwer of een bedrieger? In 2007 werd de veel bewonderde Zwitserse theoloog met Egyptische roots in Rotterdam binnengehaald als een inspirator, een verbinder en een Messias. Hij zou moslims en Europa bij elkaar kunnen brengen. Maar al even snel werd hij weer uitgespuwd en weggezet als een oplichter en zakkenvuller en ontslagen in 2009. In De Zaak Ramadan volgt Stine Jensen hoe hij ten val kwam na een reeks affaires, waaronder een MeToo-schandaal in Frankrijk. De podcast is een verhaal over de gepolariseerde samenleving van nu: zijn er nieuwe bruggenbouwers nodig tussen gelovig en seculier, islam en het westen.

Stine Jensen is filosoof, schrijver en programmamaker. Zij verdedigde Tariq Ramadan destijds omdat zij vond dat hij ten onrechte was ontslagen en hij een inspirerend nieuw geluid vormde. Nu kijkt ze daarop terug: hoe vormde ze haar mening destijds? Ook stelt ze zichzelf de vraag of ze nog steeds achter haar mening van toen staat.
In aflevering 2 spreekt ze met oud-hoofdredacteur van Gay Krant Henk Krol en samen kijken ze terug op het artikel uit 2009 waarin controversiële uitspraken van Ramadan over de positie van vrouwen en homoseksuelen werden aangekaart.   

Aflevering 1: De Bruggenbouwer van Rotterdam
Waarom bracht de aanstelling van Ramadan zoveel teweeg? En hoe kijken betrokkenen erop terug? Een reconstructie van zijn tijd in Rotterdam, post Pim Fortuyn. GroenLinks en Leefbaar Rotterdam gunnen elkaar het licht in de ogen niet en Tariq Ramadan wordt de inzet van een politiek steekspel.

Met: Nelleke van Zessen; Orhan Kaya; Ronald Sørensen; Marianne Vorthoren

Aflevering 2: Opinievorming en de Media

In de media ontstonden al snel twee kampen: zij die Ramadan verdedigden, en zij die het vertrek toejuichten. Stine Jensen behoorde tot het kamp van de mensen die het voor Ramadan opnam. Nu vraagt ze zich af: hoe vormde ik, en ook anderen destijds, een mening over Tariq Ramadan? En: sta ik nog achter mijn mening van toen?

Met: Henk Krol, Shervin Nekuee, Geerten Waling en Mohammed Benzakour

Aflevering 3: Het Gedachtegoed van Tariq Ramadan

Wat is het gedachtegoed van Tariq Ramadan? Is hij een progressieve gelovige of een reactionaire conservatief? Waar moet je hem plaatsen binnen de islam? En wat wil hij nu precies met moslims in Europa? Een zoektocht met islamologen, vertalers en wetenschappers naar de ideeën van Ramadan.

Met: Ellen van de Bovenkamp, Maurits Berger, Henk Oosterling en Petra Sijpesteijn

Aflevering 4: Frère Tariq

In Frankrijk werd het debat rondom Ramadan nog heviger gevoerd dan in Nederland. Daar ligt de relatie met de islam anders. Er bestaat het principe van laïcité, scheiding van kerk en staat. In deze aflevering reist Stine naar Frankrijk om de debatten rondom Ramadan daar uit te diepen. Ze ontmoet er zijn ‘aartsvijand’, de feminist Caroline Fourest die met haar boek Frère Tariq de aanval opende op Ramadan.

Met: Maarten Doorman, Kleis Jager en Caroline Fourest

Aflevering 5: #MeToo-affaires

In 2017 werd Tariq Ramadan door meerdere vrouwen beschuldigd van verkrachting. Inmiddels liggen er vier officiële aanklachten, en is Tariq Ramadan in afwachting van de rechtszaak. Zijn aanhang nam het voor hem op via hashtagactivisme, onder de hashtag #FreeTariq. Moslima’s die grensoverschrijdend gedrag wilden aankaarten kwamen intussen met een eigen hashtag: #MosqueMeToo.

Met: Sakina Loukili, Eveline Bijlsma en Caroline Fourest

Aflevering 6: Hedendaagse Bruggenbouwers

Welke lessen zijn er te leren uit de zaak Ramadan? Zijn er nog nieuwe bruggenbouwers nodig tussen Europa en de islam? In deze laatste aflevering blikt Stine terug en vooruit met kritische moslima’s en een voormalig lid van de beruchte Hofstadgroep.

Met: Ibtissam Abaâziz, Marianne Vorthoren, Jason Walters en Sakina Loukili

*

Voor HUMAN maakte Stine Jensen meerdere filosofieseries, waaronder Dus ik ben, Dus ik volg en Stine boekt Sterren, en de podcast Scheiden met Stine. Ze publiceerde meerdere non-fictie boeken en kinderboeken, en is columnist bij NRC. De Zaak Ramadan is haar nieuwste project dat ze maakt voor HUMAN voor NPO Radio 1.

*

Klik hier voor de podcast.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.