Jan-Simon Minkema | In Memoriam: Will Ferdy

Afgelopen dinsdag overleed de Belgische zanger en cabaretier Will Ferdy. Hij werd in 1927 in Gent geboren als Werner Ferdinande. Hij groeide uit tot een gerenommeerde Vlaamse chansonnier en staat bekend als de eerste bekende Vlaming die naar het publiek toe open was over zijn homoseksualiteit. Acteur, dichter en schrijver Jan-Simon Minkema onderhield goed contact met Will Ferdy en schreef een in memoriam.
Tekst: Jan-Simon Minkema
Foto: Alex Vanhee
Eergisteren overleed zanger Will Ferdy op 95-jarige leeftijd. Een uiterst sympathieke man en een zeer kundige schrijver en vertolker van de liedkunst. Ik hield veel van zijn werk. Zo was één van mijn lievelingselpees, het album ‘Will Ferdy Zingt Guido Gezelle’. Prachtig.
Will was ook een pionier, hij zong het, voor die tijd,  zeer opmerkelijke ‘Man van Rome’. We hebben jarenlang contact gehad, en schreven elkaar kaartjes. Zo had hij mij aan het begin van mijn carrière laten weten dat hij zeer gecharmeerd was van mijn eerste langspeelplaat ‘Voor dag en nacht’. Hij hield veel van het liedje ‘De duif op zijn schouder’.
In de jaren tachtig was ik aanwezig bij een groot concert van Will in de Arenberg Schouwburg te Antwerpen. Ik had hem geschreven dat ik er zou zijn. Na afloop zouden we elkaar ontmoeten. Ergens halverwege het concert begon hij een praatje: ‘Ja, dames en heren, er zit iemand in de zaal uit Nederland. Een jonge collega die ik zeer waardeer. Ik kijk even of ik hem zie zitten. Wie weet heeft hij een duif op zijn schouder.’ De mensen in de zaal begonnen om zich heen te kijken. Will zei lachend: ‘Nou, Jan-Simon, je moet maar even gaan staan, dan weten mijn fans wie jij bent.’ En hij vroeg om een hartelijk applaus, voor mij. Ik werd er verlegen van, maar vond het
zo lief van hem.
Dag lieve Will, dank je wel voor al het moois dat je in al die jaren hebt gebracht. Ik weet zeker dat je hierboven met applaus zult worden ontvangen. Dank voor jouw moed voor al die mensen die in jou een voorbeeld zagen van iemand die opkwam voor mensen die anders waren; die zoals jij zei: ‘een andere liefde beleefden’. Oh ja,
je werd vandaag genoemd op de Nederlandse radio. Dat zal je deugd doen.
Vaarwel lieve man.
*
Jan-Simon Minkema (1950) werkte na zijn opleiding aan de Akademie voor Kleinkunst, als acteur, cabaretier en zanger. Van zijn hand verschenen ruim twintig boeken en dichtbundels. In de jaren tachtig was hij tien jaar lang medewerker van de papieren Gay Krant. Grote bekendheid kreeg Minkema door de rollen van Meester Arend Vogel, Onkel X en Opa Knots in de tv-serie ‘De familie Knots’. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.