Leon | Engelen en kerkenraad

Mijn geloof is sterk. Ik ben katholiek opgevoed en heb dan ook de sacramenten van het geloof ontvangen. Het doopsel, de heilige communie, het vormsel, zelfs die van het huwelijk en niet te vergeten de biecht, toen ik gevoelens voor jongens kreeg. Als volwassene heb ik me nogmaals laten dopen en als ambassadeur voor mijn werk ben in naar Lourdes geweest, waar ik wonderen heb zien gebeuren.

Mijn drang om bij een kerk te horen, me daar thuis te voelen, is sterk. Wat voelde ik me daarom afgewezen toen mijn achtergrond als belijdend christen voor sommige kerken onvoldoende bleek. Op zoek naar een nieuwe kerk, in een nieuwe woonomgeving viel een kerkraad over mijn ‘praktiserende’ homo-zijn. Over het ‘praktiserend’ hetero-zijn, hoor je vreemd genoeg nooit iemand. Dat is tenslotte hoe het schijnbaar hoort in een kerk. Of in ieder geval in de kerk waar ik het hier over heb. Letterlijk werd mij te verstaan gegeven dat ‘’we niet de vrijmoedigheid hebben je te weren in de kerk. Maar we keuren het niet goed!’’

We keuren het niet goed? Wat keuren ze niet goed? Dat ik na een gigantische worsteling met mezelf eindelijk uit de kast ben gekomen? Dat ik veel liefde voel voor een bijzonder mens, in dit geval een man, waar ik trouw aan ben, mijn leven mee deel en seks mee heb? Dat ik steun haal uit mijn geloof? Dat ik bid en de bijbel lees, in de sociale sector werk, me inzet voor vluchtelingen, duurzaam leef en totaal niet materialistisch ben ingesteld? Kortom, dat ik zoveel mogelijk volgens de christelijke waardes leef?

’Ik hoop dat je je geloof niet kwijtraakt nu je afgewezen bent door onze kerk,’’ zei één van de kerkraadsleden na afloop van ons gesprek. Alsof ik mijn geloof kan kwijtraken door een afwijzing van een kerkraad! Geloof gaat toch echt wel wat verder. Zit diep van binnen.

Om dat te uiten, liet ik een tatoeage zetten. Van drie beschermengelen op mijn schouder.

Engelen beschermen.

Meer dan een kerkenraad.

*

Leon Augustijn is schrijver, motivator en spreker. Hij schrijft momenteel aan zijn autobiografisch boek met de wat pretentieuze titel ‘IK’. Niet als egodocument, maar omdat hij zichzelf niet meer wil ontkennen, niet meer wil verloochenen wie hij is. Een hele strijd, die hij niet voor niets op papier zet. Het is een proces dat je kunt volgen door zijn columns of nieuwsbrieven. Zijn boek verschijnt begin 2023.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Leon | Engelen en kerkenraad

 1. Nils schreef:

  Beste Léon,

  Wij allen zijn geschapen naar het evenbeeld van God. Dat geldt ook voor jou. Wat zegt dat over God? Het zegt dat God ook van jou houdt. Ook jij doet er toe! De kerk is het huis van God, om Hem te kunnen eren. God zal jou nooit afkeuren vanwege jouw geaardheid. Dat er mensen zijn die er anders over denken, daar kunnen we helaas niet veel aan veranderen. We kunnen alleen bidden on de hoop dat deze mensen uiteindelijk de juiste inzichten gaan krijgen. Maar hou 1 ding voor ogen: ook jij bent een prachtig mens. Er wordt van je gehouden, ook door God. Vergeet dat niet!

 2. Marianne schreef:

  Klopt
  Ik ben het hier helemaal mee eens
  Ik was bij hervormd toen ik ben geboren. Ik ging ook na de zondags school. Bij mijn huwelijk werd ik katholiek
  En ook mij is altijd geleerd dat de kerk voor iedereen is
  Als je de geschiedenis na gaat. Waren er in 1700 ook al homo s en wat dan ook
  Ik vind dat de regels in de kerken door mensen is gemaakt
  Ook is de bijbel meerdere keren vertaald. Jah. Dan is het maar net. Hoe het word vertaald
  Dus daarom zeg ik vaak dat geloof wat ik heb schijnt er niet te zijn
  Ik geloof wel geloof wel dat er iets is
  Maar hoe moet ik het zien , kan ik wel geloven ???
  Waarom is er dan zo veel verdriet bij sommige mensen
  En zelfs bij onschuldige kinderen
  Mensen die ernstig ziek zijn noem maar op gerechtigheid. Bestaat er niet dat heb ik heel vaak gemerkt en daar kan ik slecht tegen
  Als wij allemaal eens goed voor een ander zijn. Dan doe je het goed en anderen geen verdriet doen anderen helpen die hulp nodig is
  Eerlijk zijn. Ook daar mag het kabinet zelfs eens bij stil staan Zo wat ze doen. Bv met de boeren en toen met wat er met die belasting toestand is gebeurt. Enz enz.
  Ik denk dat we dan ons gedragen na het geloof zo het geloof bedoeld is
  Toen ik trouwde. Hadden we een kaars. Daar stond op
  Wat God schiep dat scheide geen mens
  Daar heb ik wel eens bij stil gestaan
  Dan dacht ik. Hoe zal dat nu bedoeld. Worden
  Wat het scheiden gebeurde wel door wat toen mijn partner was
  En hij zag er toch echt als een mens uit
  En zo kan ik wel door gaan.
  Lig het aan de tijd waar we in leven ??
  Daarom. Dit alles zijn er bij mij wel erg veel twijfels
  En als ik dan hoor dat. Mensen bij een kerk geweigerd worden vind ik gewoon weg schandalig En ik vraag me dan af. Wat voor kerk zou dat dan wel niet zijn
  Dit zou niet moeten kunnen.
  Ik zou gewoon mijn eigen weg gaan wat kerk en geloof betreft
  En dat zoort mensen die zo denken maar negeren
  Zo dit was een heel verhaal. Maar ik moest. Dit toch even kwijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.