Rijswijk | Pride Photo Tentoonstelling

De Pride Photo Award gaat het hele land door en is op 4 november neergestreken in Rijswijk en wel pal voor de ingang van de Rijswijkse Schouwburg (Generaal Spoorlaan 10). Deze LHBTI+foto-expositie is nog te zien tot en met 24 november. Het zijn in totaal 20 grote panelen van kunstenaars uit de hele wereld.

Tekst: Ronald Mooiman
Foto: InRijswijk

Wethouder Gijs van Malsen opende vrijdag deze tentoonstelling namens de Gemeente Rijswijk: “Deze tentoonstelling stipt een heel belangrijk thema aan: meer begrip en acceptatie voor de mensen uit de LHBTI+gemeenschap. Ik vind dat wij als Rijswijk moeten uitstralen dat dit een plek moet zijn waar je jezelf kan zijn ongeacht je geaardheid of geslacht. In die zin zie ik deze tentoonstelling als onderdeel van die ambitie.

Het thema is dit jaar ‘Celebrate Unseen’. Vertaald: onzichtbaar zichtbaar maken. De foto’s geven de verhalen weer uit de LHBTI+gemeenschap en ik zou willen zeggen, kijk niet alleen naar de foto’s maar vooral ook naar de beschrijvingen die er bij staan. Het moet een aanzet tot denken geven en het aanzetten tot het gesprek. Kunst mag best schuren, want dat is het nut ervan. Er is ook een lesbrief voor de scholen in Rijswijk om vervolgens dit thema te bespreken bij het vak maatschappijleer.

Hendrik-Jan Keijzer van Pride Photo zei het te jammer te vinden dat in andere steden foto’s waren beklad door mensen die het niet eens waren met de foto’s aangezien ‘bloot’ niet thuishoorde in de openbare ruimte. Bloot was niet het verhaal wat wij willen vertellen, aldus Keijzer. Sterker nog, daar gaat het verhaal niet over bij LHBTI. Het gaat over de wereldwijde problematiek van de gemeenschap. “In nauw overleg hebben we dan ook besloten om de twee meest ‘onrust zorgende’ panelen te veranderen die wel voor hetzelfde verhaal staan. Dat is trouwens een primeur voor Rijswijk!”

Een liveoptreden was er ook nog voor de ingang van de Rijswijkse Schouwburg want na het succes van de landelijke tournee van ‘Boys won’t be Boys’ is het op 11 en 27 oktober 2023 de beurt aan Rijswijk. Ze zingen, dansen, dichten, grappen of vertellen over hun persoonlijke levens. Of je nou hetero, homo, aseksueel of biseksueel, musicalster, intersekse of transgender, jonge vader of dragqueen bent: de spelers van Boys won’t be boys weten inmiddels hoe bevrijdend het is om je open te stellen. De wethouder bedankte tenslotte de Rijswijkse Schouwburg want hiermee laten zij zien dit thema te omarmen.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.