Movisie | Discriminatie tegengaan kan niet van buitenaf opgelegd worden

Burgemeester Halsema ging op 3 november in de Stopera met Amsterdamse gemeenteraadsleden in debat over haar plan om moskeeën een steunverklaring voor de lhbti-gemeenschap te laten tekenen. De ervaring van Movisie is dat, wil je discriminatie van lhbti-personen tegengaan je dit niet van buitenaf kunt opleggen. En dat je er niet bent met een met de mond beleden verklaring. Verandering werkt het best als dit (ook) ‘van binnenuit’ plaatsvindt, op een manier en in een tempo dat aansluit bij de groep.

Tekst: Hilde Bakker, Movisie

Vanuit de Alliantie Verandering van Binnenuit werken we aan gendergelijkheid en de acceptatie van lhbti-personen in de diverse gesloten culturele gemeenschappen. Onze partnerorganisaties zetten gespreksleiders in om in dialoog met de mensen een normverandering op gang te brengen. De gemeenschap moeten zich kunnen inleven in wat een lhbti-persoon meemaakt aan discriminatie, wat dat voor gevolgen heeft en hoe belangrijk steun vanuit de eigen familie en gemeenschap is.

Dat begrip krijg je sneller als je samen stilstaat bij wat je zelf aan discriminatie meemaakt. De dagelijkse realiteit van alle deelnemers aan de meer dan 700 dialoogbijeenkomsten die de Alliantie in de afgelopen jaren organiseerde is namelijk dat zijzelf discriminatie ervaren, als moslim, als migrant of vluchteling, of als (klein)kind van een migrant of vluchteling. Stilstaan bij deze ervaringen, erkenning geven en stilstaan bij wat dit met je doet, met je familie, je gemeenschap, dat opent de harten en gedachten om ook aan acceptatie van lhbti-personen te werken.

Als de omstanders via deze weg empathie begrip krijgen en zich kunnen inleven, dan verandert er iets, helemaal als zij ervaren hoe ook anderen, zeker diegene met aanzien, in hun gemeenschap positief denken over lhbti. Deze ervaringen en inzichten kunnen we onderbouwen met wetenschappelijke kennis.

Het idee van de moskeebesturen om evenementen in de verschillende stadsdelen te organiseren en om het thema te verbreden naar discriminatie breed is wat ons betreft een heel goed idee. De gemeente zou dat moeten omarmen, want dit kan een goede en meer duurzame verandering op gang brengen dan (alleen) het opstellen en ondertekenen van een verklaring door moskeebesturen en andere kerkelijke organisaties.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.