IHLIA | Presentatie vijftigste levensboek in de serie Roze Levensverhalen

Op zondagmiddag 6 november is de presentatie van het vijftigste levensboek in de serie Roze Levensverhalen van IHLIA. Dit vijftigste levensboek – met als titel Liefde in beweging – beschrijft het levensverhaal van Twie Tjoa en is opgeschreven door Marten Bos. 

Twie Tjoa is een Nederlandse feminist en organisatiesocioloog, gespecialiseerd in het omgaan met diversiteit en inclusie op het werk en in de maatschappij.

De presentatie van dit levensboek vindt plaats op zondag 6 november van 17.00 tot 18.00 uur in de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat 37 in Amsterdam. Lonneke van de Hoonaard, directeur IHLIA, verzorgt een inleiding over het ontstaan, het belang, de groei en de toekomst van de collectie Roze Levensverhalen, gevolgd door een gesprek met onder andere de verteller en schrijver van dit levensboek.

Over de Roze Levensverhalen
De collectie Roze Levensverhalen is ontstaan in 2012, mede op initiatief van Anton Koolwijk, humanistisch geestelijk verzorger bij Amstelring. Onder het motto ‘Blijven vertellen, opdat we niet vergeten’ legt IHLIA met de collectie Roze Levensverhalen de geschiedenissen van oudere lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (lhbti’ers) vast voor latere generaties en onderzoek.

Voor deze bijzondere collectie noteren vrijwilligers de levensgeschiedenis van een lhbti-oudere aan de hand van een aantal gesprekken. De schrijvers kregen een training over ‘Mijn leven in kaart’. Deze methode helpt ouderen om hun leven op te tekenen met behulp van een vrijwilliger. IHLIA ontwikkelde een specifieke aanvullende vragenlijst die meer toegespitst is op de levensloop van veel oudere lhbti+’ers. Inmiddels heeft IHLIA, met behulp van verschillende subsidies en vele vrijwilligers, van 50 levensverhalen mooie boeken kunnen maken. De meeste boeken zijn online te lezen via de website van IHLIA.

Dankzij financiële bijdragen van de Vrienden van IHLIA is het mogelijk deze collectie verder uit te breiden. De collectie Roze levensverhalen is opgenomen als voorbeeld in het Faro-programma van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

Blijven vertellen, opdat we niet vergeten 
IHLIA is in 2012 in samenwerking met Osira Amstelgroep met het project Roze Levensboeken gestart. Hiervoor schrijven getrainde vrijwilligers de levensverhalen van roze ouderen op. Aan de hand van een aantal gesprekken nemen vrijwilligers de tijd om samen met de homoseksuele oudere hun verhaal in boekvorm – aangevuld met foto’s en andere memorabilia – op te tekenen. De vertellers bepalen uiteindelijk zelf wat er in hun levensboek komt te staan. Uiteraard krijgt de verteller een exemplaar, evenals IHLIA en De Rietvinck die het boek in de collectie opnemen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “IHLIA | Presentatie vijftigste levensboek in de serie Roze Levensverhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.