’25 jaar na openstelling burgerlijk huwelijk is Amsterdam in 2026 weer het middelpunt van de wereld’
Voor het eerst in de geschiedenis van Amsterdam en Nederland zal de WorldPride in 2026 naar ons land komen. Aanleiding is het zilveren jubileum van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht. Deze openstelling bracht een positieve golf op gang waardoor het inmiddels in 29 landen mogelijk is om te trouwen.
Het thema ‘Unity’ – eenheid – staat daarmee voor de band die men als koppel vormt door het huwelijk. Maar het staat ook voor de band die we binnen onze LHBTI-gemeenschap moeten vormen. Een band die zegt dat je er altijd voor elkaar zult zijn, in goede en slechte tijden, in voorspoed en tegenspoed, in ziekte en gezondheid, om lief te hebben en te zorgen, en dat we pas vrij zijn als we allemaal ons zelf kunnen zijn.
Na de kandidaatstelling van vorig jaar is met alle partners hard gewerkt aan het thema en globale programma. Afgelopen zaterdag zijn de plannen gepresenteerd in Mexico. Hierna hebben de leden van InterPride afgelopen dagen kunnen stemmen tussen Orlando en Amsterdam die beiden kandidaat waren en respectievelijk 37% en 59% van de stemmen kregen. “We zijn enorm trots dat Nederland in 2026 weer het middelpunt van de wereld zal zijn als het gaat om aandacht voor gelijke en verworven rechten. Tegelijk kan ons land komende jaren nu werk maken om te laten zien dat we weer tot de top gaan behoren van voorlopers en gidslanden, want we staan nu te laag op veel lijstjes,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.
WorldPride
WorldPride is een mondiaal evenement dat de zichtbaarheid en bewustwording van LHBTI- kwesties internationaal bevordert. Het wordt gelicenseerd door InterPride en georganiseerd door een van haar leden. Pride Amsterdam is lid sinds 2011. De eerste WorldPride werd in 2000 in Rome gehouden en daarna georganiseerd in Jeruzalem, Londen, Toronto, Madrid, New York en Kopenhagen-Malmö. Voor 2023 zal Sidney de organisatie op zich nemen. Op 29 oktober 2022 hebben de 400 InterPride leden uit 70 landen, tijdens de World Conference in Guadalajara, de ‘bids’ van Orlando en Amsterdam gepresenteerd gekregen. “De InterPride leden hebben een lastige keuze moeten maken. In Orlando zou men stilstaan bij de aanslag op club Pulse die dan 10 jaar geleden is. Dit belangrijke feit krijgt dan ook een plek in ons programma.”
Inhaalslag
Nederland voerde in het verleden vaak de lijsten aan als het ging om gelijke rechten en humaan beleid. Samen met onder meer de wereldberoemde botenparade en de organisatie van de Gay Games en EuroPride zette dit ons land op de kaart. Om weer terug te komen in de voorhoede zal wetgeving in lijn gebracht moeten worden. Onder meer door een verbod op LHBTI-discriminatie in artikel 1 van de Grondwet te verankeren, genezingstherapieën en afwijzing van LHBT’s in het onderwijs wettelijk te verbieden en meerouderschap en -gezag te verankeren. Het bestuur van Stichting Pride Amsterdam is enorm trots met deze mijlpaal. Voorzitter Frans van der Avert: “De WorldPride is uniek en geeft de mogelijkheid om Amsterdam op de kaart te zetten als een stad waar je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt.’