Brief provincie Noord-Holland | ‘Tweede Kamer stem in met nieuwe Transgenderwet’

De Tweede Kamer stemt binnenkort over de nieuwe Transgenderwet waarmee mensen makkelijker de registratie van hun geslacht kunnen laten wijzigen. Op 10 oktober stemde een meerderheid van Provinciale Staten van  Noord-Holland voor de motie ‘Steun voor het recht op zelfbeschikking’ (van PvdD, SP, GL en PvdA) waarmee zij Gedeputeerde Staten verzochten om steun over te brengen aan de Tweede Kamer voor de wijziging van de Transgenderwet. Gedeputeerde Staten verstuurden vervolgens onderstaande brief naar de Tweede Kamer:

Zeer geachte leden van de Tweede Kamer,

Op 31 januari 2019 riep de provincie Noord-Holland zich uit tot Regenboogprovincie. Wij zetten ons in om de veiligheid, zichtbaarheid en sociale acceptatie van al onze inwoners te bevorderen en dragen actief uit dat iedereen in Noord-Holland kan en mag zijn wie men is. Wij vinden het zelfbeschikkingsrecht van alle inwoners van de provincie Noord-Holland dan ook van groot belang.

Via deze brief laten wij u weten dat de provincie Noord-Holland de wijziging van de Transgenderwet van harte steunt. Naast dat het bevorderen van het zelfbeschikkingsrecht van trans, intersekse en non-binaire personen van groot belang is, moet ook geborgd worden dat iedereen zelf kan kiezen welke gender vermeld wordt in hun geboorteakte.

Noord-Holland heeft een aanzienlijke transgemeenschap en uit onderzoek blijkt dat deze groep binnen de LGBTIQA+ gemeenschap bovengemiddeld te maken heeft met geweld en discriminatie. Er is nog veel onbegrip en onwetendheid over genderidentiteit, intersekse, genderexpressie en non-binariteit. Het zelf kunnen bepalen met welk gender je geregistreerd staat is niet alleen een manier om uiting te geven aan wie je bent, maar ook een vorm van erkenning. Erkenning dat er meer is dan alleen een m of een v. Het wegnemen van de beperking om als persoon zelf deze keuze te maken, is een grote stap om ook vanuit de maatschappij meer erkenning te krijgen.

De wetswijziging is van groot belang en betekent veel voor de transgemeenschap in onze provincie en de rest van Nederland.

Hoogachtend,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.