Jacky | November TransAwareness maand

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet zegt: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”.Mensen die op grond van een bepaalde levens- en/of religieuze overtuiging transgender mensen discrimineren, overtreden dus Artikel 1 van onze Nederlandse Grondwet. En andersom is het ook verboden om mensen met een bepaalde levens- en/of religieuze overtuiging te discrimineren. Kortom, dit is Nederland. Een land waarin elk individu voor de wet vrij is om te zijn wie men is, te houden van wie men wil, en te geloven wat men wil geloven. En dat alles ook openlijk uit te dragen en daarnaar te leven.   November is Transgender Awareness Maand, met dit jaar op zondag 20 november de Internationale Transgender Gedenkdag: de dag waarop wereldwijd alle slachtoffers van anti-transgendergeweld worden herdacht. Maar awareness zit ‘m natuurlijk vooral in de dagelijkse omgang met trans en genderdiverse mensen.Het is natuurlijk fijn als mensen uit de trans community in de maand november overal hun trans vlaggen uithangen, maar eigenlijk zou het andersom moeten zijn. Wij als trans en genderdiverse mensen hoeven feitelijk geen aandacht te vragen voor onszelf, want we weten al hoe onze transgendervork aan de steel zit. Het zou pas echt wat zijn als in november de rest van Nederland blijk zou geven van verbinding, van het zich verbonden voelen met de transgender community. En soms is dat oh zo gemakkelijk. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met gewoon een maand lang eerst nadenken voordat je wat zegt of online schrijft over ons.Het blijft voor veel mensen kennelijk erg ingewikkeld om trans of genderdiverse mensen te valideren als de personen die we zijn. Misschien is het goed om dit jaar tijdens de TransAwareness maand, in tijden waarin agressie met name gericht tegen trans vrouwen weer drastisch toeneemt, ook weer even aandacht te vragen voor het gegeven dat trans vrouwen en trans mannen op de eerste plaats vrouwen en mannen zijn. En weet je, het is allemaal zo ontzettend eenvoudig.Want niet iedereen hoeft iedereen te omarmen als besties, ben je gek, ook wij hebben zo onze voorkeuren. Natuurlijk kan je niet de hele wereld aardig vinden. Maar het gaat om een basisprincipe. Als je nu gewoon probeert te onthouden dat je mij en andere vrouwen niet aanspreekt met ‘hij’ en ‘meneer’, dat je trans mannen niet aanspreekt met ‘zij’ en ‘mevrouw’. en dat je genderdiverse mensen aanspreekt met de door hen gekozen aanspreekvorm (pronoun), dan zijn we al een heel stuk opgeschoten. Zullen we daar deze maand op oefenen?  Alvast dank namens uw transseksuele online vriendin.

*

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.