Claire en Sem | Winter Pride Almere

Afgelopen Coming-Out Dag organiseerde Bureau Gelijke Behandeling Flevoland in de openbare bibliotheek een bijeenkomst met verschillende Almeerse LHBTI+personen. Daar ontmoette ik Claire Slingerland en Sem Krijn van Dijk, twee bestuursleden van Winter Pride Almere. Met hen sprak ik over de aankomende tweede editie van de Winterpride komend weekend en over hun ambities voor het evenement.

Tekst: Maurits Huijbrechtse
Foto’s: Suzanne van de Laar

Claire is (commercieel) film- en documentairemaker. Haar documentaires gaan over diversiteit en inclusie. Op dit moment werkt ze aan films over verschillende Almeerse LHBTI+personen uit de jongere en oudere generatie en over dak- en thuisloze LHBTI+jongeren. Sem is student en is politiek actief als fractieondersteuner voor BIJ1. Sem en Claire zijn sinds deze zomer onderdeel van het bestuur van Winter Pride.

Sem: ‘Almere is een grote stad waar veel bewoners nog weinig binding mee voelen. Hier hopen we vooral wat de LHBTI+ers betreft iets in te veranderen. Daarbij is de Almeerse bevolking superjong. Onder jongeren is er veel behoefte aan ontmoeting,’

Claire: ‘Je ziet dat veel menen uit de gemeenschap hun toevlucht zoeken in Amsterdam al ze iets willen beleven. Dat is jammer want er komt op die manier nog weinig van de grond. Om dit enigszins te ondervangen, organiseren we ons evenement aankomend weekend. Op 4, 5 en 6 november, om precies te zijn. Als er iets van de grond komt is het erg kleinschalig.’

Sem: ‘Terwijl je in het afgelopen jaar ook hebt gezien hoe hard Pride in Almere nodig is. De fototentoonstelling en het regenboogpad die zijn beschadigd bevestigen dat helaas. Ook in de raad zie je dit terug. Niet alle partijen staan te springen om de Winter Pride in huis te halen.’

Bestuur van Winter Pride Almere

Claire: ‘Ja, je ziet het ook dat er een soort tegenbeweging is die vooral op sociale media van zich laat horen.  Zo hebben we in de opmaat naar het evenement op verschillende punten Almere Pridevlaggen uitgedeeld. De gemeente Almere heeft deze actie gedeeld op haar sociale mediakanalen. Van sommige reacties word je niet blij. Daar schrik je toch van.

Het programma

Claire: ‘Het hoogtepunt van ons programma is toch wel onze Pride Walk op zondag 6 november. Lisa van Ginneken spreekt over het belang van ons evenement. ’

Sem: ‘Na de Walk kunnen mensen direct door naar het Poppodium de Meester voor een feestavond en veganistisch diner.  Voor één avond is er dan eindelijk een queer-vriendelijke uitgaansgelegenheid in onze stad.’

Claire: ‘We merken wel dat gevestigde partijen als poppodium De Meester en de bibliotheek best meer willen doen voor de gemeenschap.’

Sem; ‘Met die lokale steun willen we vanuit ons Prideweekend als een olievlek het hele jaar door aandacht te genereren voor de regenbooggemeenschap binnen Almere. ’

Claire: ‘We willen als organisatie ook een soort spin in het web zijn die initiatieven uit de verschillende wijken van Almere en verschillende onderdelen van de gemeenschap ondersteunt.  Hier voor zijn vrijwilligers hard nodig.’

Sem en Claire zijn eensgezind over hun uiteindelijke doel: ‘Als we over een paar jaar terugkijken willen we echt zien dat we hebben bijgedragen aan een blijvende verbetering van het klimaat voor de regenbooggemeenschap in Almere.’

*

Het volledige programma vind je hier.

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.