Roze Stadsdorp Amsterdam | Lustrum

Het Roze Stadsdorp Amsterdam viert morgen 23 oktober zijn eerste lustrum, twee jaar uitgesteld vanwege Corona. Het wordt een groot feest, waarin de oprichter en voorzitter van het stadsdorp, Ineke Kraus, aftreedt en Lode Wigersma geïnstalleerd wordt als nieuwe voorzitter.

Het Roze Stadsdorp Amsterdam (RSA) is een club die zo’n duizend “leden” telt: allemaal vijftigplus LHBTI+ers. Het RSA bestaat 7 jaar en werkt vanuit een drietal gedachten: zelf regie houden over onze oude dag, nabijheid en zo nodig “nabuurschap” organiseren, en dat alles in een roze context omdat die voor velen een heel belangrijk onderdeel van het leven is.

Wat doet RSA?
Roze Stadsdorp telt een groot aantal buurtgroepen die zich maandelijks treffen voor een borrel of etentje en waarin vriendschappen ontstaan die wanneer nodig ook nabuurschap en hulp mogelijk maken. Er zijn tal van activiteitengroepen: filmgroep, themacommissie, wandelclub, zwemclub, bridgeclub, museumclub, boekenclub, dansclub. Maandelijks is er bovendien een stadsbrede borrel waar zo’n honderd mensen op af komen. Kortom een vrij losse organisatie met voor elk wat wils, waarin vriendschappen ontstaan, en waarin we informatie delen die belangrijk is voor oudere LHBT-ers.

Er is decennia gevochten voor gelijke rechten, waarom dan toch een apart Roze Stadsdorp?
Je kan het deels als vervanging van gezin en familie zien. Die hebben veel LHBT-ers immers niet, waardoor zij vooral vriendenkringen in de roze context hebben. Herkenning en openheid zijn in die sfeer min of meer vanzelfsprekend, terwijl dat tegenover hetero’s nog steeds niet altijd zo is. Daarnaast is van belang dat in verzorgings- en verpleeghuizen een veilig en herkenbaar verblijf bieden voor oude LHBT-ers, hetgeen nog lang niet overal het geval is. Je wilt als homo/lesbo immers niet terug de kast in!

Lode Wigersma

Altijd activistisch, nu voor de roze vijftigplussers
De nieuwe voorzitter Lode Wigersma was vroeger huisarts in Amsterdam en heeft lang gewerkt in het AMC bij huisartsgeneeskunde als docent, onderzoeker en hoogleraar. Daarna als directeur bij de landelijke artsenorganisatie KNMG. Hij was al vroeg actief in ‘homoland’ als oprichter van de homogroep gezondheidszorg, en was een van de initiatiefnemers van de Stichting Aanvullende Dienstverlening, een organisatie die tot doel had voorlichting te geven over HIV/Aids en die tevens een SOA-weekendpolikliniek exploiteerde. Door al deze Aids-gerelateerde activiteiten kwam hij in de officiële Aids- beleidsorganen terecht en uiteindelijk werd hij hoogleraar extramurale Aids-zorg. En nu gaat hij zich inzetten voor de oudere LHBT-ers.

*

Klik hier voor de website

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.