Provincie Noord-Holland | Steun wijziging Transgenderwet

Provincie Noord-Holland omarmt het voorstel van de Partij voor de Dieren om steun uit te spreken voor het wijzigen van de Transgenderwet. Deze week wordt er in de Tweede Kamer gestemd over het versoepelen van die wet, waardoor transgender, intersekse en non-binaire personen meer recht krijgen op zelfbeschikking, het mensenrecht om zelf de keuzes te maken over wie je bent. Met de voorgestelde wetswijziging kan iemand zelf beslissen of diegene een V of een M in het paspoort wil. Nu moet daarvoor nog een deskundigenverklaring gehaald worden.

De provincie is na gemeente Amsterdam de tweede overheid die een oproep doet aan de Tweede Kamer om het recht op zelfbeschikking van trans personen te steunen door voor de wijziging van de Transgenderwet te stemmen. De Partij voor de Dieren wees de provincie op het feit dat trans personen bovengemiddeld veel te maken hebben met discriminatie en geweld. Zij kampen ook veel vaker met depressie en zelfmoordgedachten, omdat ze weinig sociale steun ervaren en niet zelf mogen beslissen over wie ze zijn. Met de discussie rondom hun zelfbeschikkingsrecht lezen zij bijna  dagelijks op sociale media en in de krant hoe er tot in de Tweede Kamer desinformatie over hen wordt verspreid. Daarom is de partij blij dat de provincie ze juist nu een hart onder de riem steekt.  

 Statenlid Kostić: “De provincie mag zich sinds 2019 een Regenboogprovincie noemen. Daarbij past het om ons duidelijk uit te spreken voor het recht van trans personen om zichzelf te zijn. Het gaat hier niet om abstracte hokjes en cijfers. Het gaat om onze inwoners. Onze vrienden, kennissen, familieleden. Het gaat om hun mentale gezondheid en het recht om zelf te beslissen wie ze zijn en daarin gesteund te worden. We zijn blij dat provincie Noord-Holland pal achter haar inwoners gaat staan en een duidelijk signaal heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Noord-Holland koos vandaag voor medemenselijkheid!”

De provincie sprak ook expliciet de steun uit voor het recht van non-binaire personen om een X in hun paspoort te kunnen zetten, zonder tussenkomst van anderen.

Het voorstel werd mede ingediend door SP, GroenLinks en PvdA. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.