JOVD en Transgenderwet | Niet verbaasd, wel teleurgesteld

Het betoog van Ulysse Ellian (VVD) tijdens het debat over het wetsvoorstel voor wijziging van de voorwaarden voor geslachtsregistratie, viel niet bij iedere liberaal in goede aarde. Dit gold ook voor Daphne Lodder, voorzitter van de aan de VVD verbonden jongerenorganisatie JOVD. Nog voor het debat was begonnen sprak zij zich op Twitter al nadrukkelijk uit over de aarzelende houding van de partij. Tegenover Gaykrant maakte zij nog eens heel duidelijk hoe de nieuwe generatie VVD’ers denkt over een wetsvoorstel waar de Tweede Kamerfractie nog altijd over lijkt te twijfelen.

Tekst: Ronald Mol, redacteur politiek

Lodder vindt dat de reactie van de VVD wel te voorspellen was: “We hoorden Ulysse Ellian aan het begin van zijn betoog nog mooie dingen zeggen, maar gelet op de mediastilte rondom dit onderwerp wisten we van te voren dat we eigenlijk zaten te wachten op het woordje ‘maar’. En toen dat kwam, was de rest van zijn betoog eigenlijk alleen maar teleurstellend. Ellian leek zichzelf op een zeker moment zelfs tegen te spreken, toen hij zich retorisch ging afvragen of het individu eigenlijk wel weet wat goed voor hem is in deze kwestie.” [Noot van de redactie: Ellian benoemde dit in zijn betoog als “ter bescherming van lichtvaardigheid / lichtzinnigheid”]

Retorisch vraagt Lodder zich dan ook af: “Waar is dan het liberale karakter van de VVD-Kamerfractie gebleven? En dat men twijfels heeft over een voorstel van een VVD-minister dat al een aantal maanden geleden op de agenda van de Tweede Kamer is gezet, is vreemd. Want het pijnlijke is dat de VVD een Thematisch Netwerk LHBT+ in huis heeft. Daar hadden de Kamerleden gewoon terechtgekund met eventuele vragen. En de mensen die dit netwerk vormen, zijn ook zonder twijfel voor deze wet. Zij zijn binnen de VVD toch degenen die over dit onderwerp de meeste kennis in huis hebben. De Kamerleden kunnen hen dus gemakkelijk bevragen als ze nog twijfels hebben over bepaalde zaken.”

Wanneer ik haar vraag of de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten nog een rol zouden kunnen spelen bij de twijfels van de Tweede Kamerfractie, antwoordt zij ontkennend: “Dat speelt meer mee bij de overweging van andere thema’s. Ik denk dat dit eerder een medisch-ethische kwestie is, waarbij we nu een interne strijd zien tussen conservatieve en progressieve Kamerleden. De conservatieven willen wellicht hun achterban niet voor het hoofd stoten met deze kwestie. Maar wat al die mensen met elkaar verbindt, of zou moeten verbinden, zijn toch de liberale kernwaarden van de VVD. Het recht op zelfbeschikking en het wegnemen van onnodige overheidsbetutteling zouden daarom leidend moeten zijn bij de overwegingen van de fractie. Het zou in ieder geval – juist bij dit wetsvoorstel – vrij cynisch zijn als ze uiteindelijk besluiten om tegen te stemmen.”

En welke geluiden ontvangt de JOVD hierover vanuit de achterban? “De JOVD is vaak de progressief-liberale luis in de pels van de partij.” antwoordt Lodder, “Dus ook onze achterban heeft met verbazing naar het debat gekeken. Men vraagt zich echt af hoe de Tweede Kamerfractie ook maar zou kunnen twijfelen over een stem vóór dit wetsvoorstel. We begrijpen dat kwesties aangaande transgenderpersonen soms als ingewikkeld worden ervaren, maar in dit geval is de afweging voor onze achterban volkomen helder.”

Het standpunt van de JOVD is dus duidelijk. Maar wat doen ze dan zelf nog om de Tweede Kamerfractie op andere gedachten te brengen? “Ik heb contact opgenomen met de fractie, om ze nog eens te vertellen hoe onze achterban hierover denkt. We werken daarnaast ook samen met het Thematisch Netwerk LHBTI van de VVD en hebben een samenwerking gezocht met de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. En ook in dit interview wil ik de Kamerfractie nog eens oproepen om te kijken en te luisteren naar de noden van het individu. Ik denk dat de Kamerfractie niet liberaal genoeg denkt. En wij hopen ook dat de nieuwe voorzitter van de VVD, die binnenkort gekozen zal worden, zich weer echt gaat richten op die liberale kernwaarden.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.