Ballroom | Waar buitenbeentjes de norm bepalen

Nadat de redactie een artikel over ballroom las op de site van het LKCA, werd Khareem Wielingen door ons benaderd: hier wilde Gaykrant graag meer van weten! Khareem was bereid belangeloos een bijdrage te leveren. Geniet mee van de sprankelende en bevrijdende wereld van ballroom. 

Tekst: Khareem Wielingen
Redactie: Hanneke van Dongen

Betoverd 

Als jongen in deze maatschappij groeide ik bewust en onbewust op met gedragsregels die bij mijn geslacht hoorden. Vanaf jongs af aan paste ik niet helemaal binnen het kader met gedragsregels voor mijn geslacht: spelen met barbies en dansen met mijn heupen maakte mij anders. Naarmate ik ouder werd, conformeerde ik me steeds meer naar de gedragsregels die mij toebedeeld waren door de maatschappij en liet ik mijn flamboyante en feminiene kant links liggen.  

Op een random dag in het weekeinde van 2018 was ik onderweg naar huis na een dagje Rotterdam. Bij mijn overstap op Amsterdam centraal kwam ik een vriend tegen. Hij was onderweg naar een nieuwe pop-up bar in de Reguliersdwarsstraat. Hij nam me mee en stelde me voor aan het groepje vrienden dat op hem wachtte. Toen de muziek harder ging, begon een aantal van zijn vrienden te voguen. Ik was betoverd door de vrije en sierlijke bewegingen die ik zag. Ik moest meer te weten komen over deze dans en haar origine. 

Wat is ballroom? 

Ballroom biedt een plek aan hen die niet voldoen aan de sociale verwachtingen over gender, kleur, seksualiteit en schoonheid van de maatschappij. Ballroom is een plek waar de buitenbeentjes van de maatschappij bijeen komen om te vieren en erkennen dat zij er mogen zijn. Het is een plek waar de buitenbeentjes de norm bepalen. 

Kort na de avond dat ik mensen voor het eerst zag voguen, werd er in diezelfde pop up bar een ball gehouden. Hier kwam ik er gauw achter dat vogue een onderdeel is van een groter evenement met een hoop verschillende categorieën. De categorieën variëren van dans, fashion, beauty tot aan sexappeal en meer. 

Harlem jaren 60: zwarte queers vaak jong op straat gezet   

In de straten van New Yorks Harlem ontstond in de late jaren 60 de moderne ballroom scene. Deze ballroom scene werd gecreëerd door zwarte en gekleurde transvrouwen en dragqueens. Deze vrouwen hadden er genoeg van dat zij tijdens de mainstream mode- en beautyshows nooit een eerlijke kans hadden om te winnen en startten daarom hun eigen shows: the balls. Racisme en discriminatie maakten het leven als zwarte queer in de jaren 60 moeilijk. Vaak kwamen zwarte queers op jonge leeftijd al op straat te staan omdat hun ouders hun seksualiteit niet accepteerden. Deze kinderen werden in huis genomen door verschillende dragqueens en transvrouwen, waarmee zich het begin van ballroomhouses vormde.

Een ballroomhouse bestaat uit een mother, soms een father en kinderen. Bij het woord mother en father moet je echt denken aan een van je eigen ouders. Iemand die je met zijn/haar beste kunde opvoedt, het best in je naar boven wil brengen en er streng op staat dat je wat goeds maakt van je leven in en uit de ballroomscene. Tijdens een ball komen verschillende houses bijeen om het tegen elkaar op te nemen in de diverse categorieën. Een panel aan juryleden beslist wie er het beste is en daarmee de grandprize naar huis neemt.  

Ballroomscene Nederland 

In Nederland kennen we een sterk groeiende ballroomscene. Het begon allemaal in 2013 met het eerste ballroomhuis dat werd gecreëerd in Nederland, House of Vineyard. Dit huis werd opgericht door pionier Amber Vineyard. Amber organiseerde in 2013 de eerste ball in Nederland. De balls van Amber groeiden snel uit tot een hot thing voor leden van de ballroom community in heel Europa. Ballroomleden van Parijs, Italië en verder kwamen allemaal naar Nederland om te participeren.   

Inmiddels tellen we in Nederland meer dan tien verschillende houses, deze houses nemen het tijdens een ball dan ook competitief tegen elkaar op. Buiten de scene vormen we echter een hechte community. We komen vaak bij elkaar voor gezellige bijeenkomsten of voor een van de wekelijkse lessen. Tijdens deze lessen komen leden van verschillende houses bij elkaar om te oefenen. Wat ons als Nederlandse ballroom scene zo hecht maakt, is dat we een plek hebben gevonden waar we ongegeneerd kunnen zijn wie we willen zijn, een plek waar we warmte en liefde hebben gevonden die we soms thuis niet ervaren, een plek waar we mensen hebben gevonden die op ons lijken, een plek waar we begrepen worden zonder een woord uitleg te hoeven geven. 

 Butch queen vogue femme 

De categorie die ik loop is inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste categorieën binnen de ballroom scene. “Butch queen vogue femme” wat oorspronkelijk komt van “butch queen vogueing like a femme queen” Dit vertaalt zich in alledaagse taal naar “homo die voguet als een transvrouw”.  

Tijdens butch queen vogue femme draait het om vijf terugkerende elementen van de dans: catwalk, duckwalk, hand performance, floor performance en spins and dips. Echter is het de attitude die de gehele performance vogue maakt of niet. In deze categorie draait het om empowering, in je kracht staan, om wat je uitstraalt en hoe je je diep van binnen voelt. En die uitstraling en attitude vertelt een persoonlijk verhaal dat besmettelijk is in de ruimte en zorgt voor positieve reacties op de performance.  

Het vinden van ballroom en mijn categorie ‘butch queen vogue femme’ daagde me uit tot een zoektocht naar die kant van mijzelf die ik in deze maatschappij niet meer durfde te laten zien. Nu midden in dit proces geniet ik van de vruchten die het afwerpt voor mij persoonlijk, en hoop ik anderen te inspireren en te begeleiden bij dit proces tot zelfacceptatie.  

*

Wil je meer weten over Ballroom? Neem dan gerust contact op met Khareem. Khareem is te vinden op instagram: khareem1 en te bereiken via mail.

*

En wist je dat de Gaykrant volledig draait op de inzet van vrijwilligers? We doen dat allemaal met liefde, maar we kunnen nóg beter worden als platform met jullie hulp! Als je iets wilt bijdragen aan ons werk, klik dan HIER! 

*

Hanneke van Dongen (Terheijden, 1968) besefte dat er iets niet klopte toen ze geen misdienaar mocht worden, alleen maar omdat zij een meisje was. Ze werd op jonge leeftijd moeder van twee kinderen en studeerde af als beeldend kunstenaar aan de kunstacademie. Ze werkt als freelance kunstdocent en als schrijver. In 2015 werd haar eerste korte verhaal uitgegeven. Nu werkt ze aan een roman.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.