Rick | Van zwartwit naar regenboog op Coming-Outdag

Vandaag is het Coming-Outdag. Een dag waar veel gemeenten en scholen bij stil wordt gestaan. En terecht. Het is voor veel jongeren in het algemeen en voor veel LHBTI+jongeren in het bijzonder lastig genoeg om hun weg in deze dynamische wereld te vinden.

En de wereld om ons heen helpt daar ook niet altijd bij. De verhalen van door docenten en directie verplichte coming-out op christelijke scholen, de ondoordachte en misleidende campagne tegen de nieuwe transgenderwet, politici die ons ondanks mooie beloften, regenboogakkoorden en boten tijdens Pride (weer) in de steek laten, de nieuwe minister van Landbouw Piet Adema (ChristenUnie) die het ondeugdelijke en stemmingsmakende manifest ‘Gendertwijfel’ heeft ondertekend: een coming-out is vaak meer dan zomaar even uit de kast komen.

Het is niet alleen een persoonlijke maar ook een sociale en maatschappelijke zoektocht die, helaas, niet altijd even gemakkelijk is. Of door anderen niet gemakkelijk wordt gemaakt.

Maar ondanks tegenslagen, ondanks reactionaire maatschappelijke ontwikkelingen of orthodoxe interpretaties van religies en overtuigingen, zullen er altijd weer mensen uit de kast komen. Hier in Nederland en in Europa. In Afrika, Azië, het Midden-Oosten en in Zuid-Amerika. Dat is wat ons LHBTI+ers bindt: de ontdekkingstocht ‘anders’ te zijn. Niet hetero. Niet cis. Niet honderd procent man of honderd procent vrouw. Net even anders. Niet standaard.

En daarom hijsen we elk jaar op Coming-Outdag de regenboogvlag. Opdat ook nieuwe generaties LHBTI+ers zich overal ter wereld geborgen voelen binnen de kleuren van de regenboog.

Hoe kleurloos of zwartwit die wereld om ons heen soms ook is. Hoezeer die wereld ons tot  kleurloos of zwartwit wil reduceren.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.