Jillis Bruggemanpenning 2022 | Raven van Dorst, Leon Houtzager, Jan Geerink en Coby Crucq

De landelijke Jillis Bruggemanpenning 2022 gaat naar muzikant en presentator Raven van Dorst. Deze jaarlijkse LHBTI+ onderscheiding krijgt Raven voor hun strijd tegen de genderhokjes en voor het zichtbaar en open zijn over hun identiteit.

Tekst: LHBTI-stichting Jillis Bruggeman en Gaykrant
Foto: Melissa Schriek voor VPRO

De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks de landelijke Jillis Bruggeman Penning uit aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd voor LHBTI+ emancipatie en tegen discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, genderoriëntatie of genderexpressie. Dit jaar staat de uitreiking in het teken van ‘zichtbaar jezelf zijn’. Openlijk ruimte innemen is ook in Nederland niet altijd even makkelijk als je van de gendernormen afwijkt. Voor sommige LHBTI+ groepen is het nog lastiger. Dat Raven laat zien dat hun gewoon zichzelf is, is precies waar het om gaat.

Bij het grote publiek is Raven van Dorst bekend van tv-programma’s als Nachtdieren en Geslacht!. Met dat laatste liet hen in 2017 mensen kennis maken met variaties in geslacht en gender. Voor veel mensen ging een wereld open. De openheid en vanzelfsprekendheid van Raven is niet alleen kenmerkend voor hun karakter, maar ook een voorwaarde voor de emancipatie van onder andere mensen met een intersekse conditie en non-binaire mensen.

Vorig jaar maakte hen bekend als Raven door het leven te gaan en om genderneutraal aangesproken te willen worden. De naamswijziging ging gepaard met een duidelijke statement: “Klaar met het hokjesdenken.”. Hun nieuwe naam was ook een bescherming tegen de “hokjesdwang”. Zo’n statement van een bekend en krachtig persoon als Raven is meer dan een boodschap. Het is een nieuwe, genderdiverse, realiteit. Waarin gendernormen rond geslacht, genderidentiteit, genderoriëntatie en genderexpressie geen individuele belemmering zouden mogen zijn.

Regionale Opstekers
De uitreiking van de penning vindt vanavond plaats in Schiedam op Coming-Outdag. De gemeente Schiedam en stichting Jillis Bruggeman reiken dan ook de regionale Opstekers uit. Dit jaar zijn deze voor Leon Houtzager (Rotterdam) voor zijn juridische strijd tegen de oproep vanuit een kerk in de regio om LHBTI+ mensen uit te bannen, Jan Geerink (Gouda) voor zijn jarenlange en tomeloze inzet voor de Goudse LHBTI-belangen en Cobi Crucq (Hoeksche Waard) voor haar inclusief handelen en verbinden van de kerk- en de LHBTI-gemeenschap in haar hele gemeente.

Jillis Bruggeman
Op 9 maart 1803 werd Jillis Bruggeman als laatste in Nederland terechtgesteld vanwege het hebben van seks met iemand van hetzelfde geslacht. Dit gebeurde op de Grote Markt voor het stadhuis van Schiedam. Een plaquette, het vierde LHBTI-monument van Nederland, herinnert hier aan. De gemeente Schiedam wil dit nationale LHBTI+ erfgoed blijvend onder de aandacht brengen en reikt daarom met hulp van stichting Jillis Bruggeman de jaarlijkse onderscheidingen uit.

 

Eerdere winnaars
Vorige laureaten van de Jillis Bruggeman Penning zijn: Splinter Chabot en Sandro Kortekaas (2021), Claudia de Breij (2020), Boris Dittrich (2019), Barbara Barend (2018), Arie Boomsma (2017), Michael van Praag (2016), Amnesty International (2015).

*

Onder andere namens Gaykrant zal Floor Brands vanavond tijdens de plechtigheid een toespraak houden.

Gaykrant feliciteert alle winnaars met de toekenning van de Jillis Bruggemanpenning.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.