Crystal Queer | The Lady In Red

Crystal Queer is een Bredase drag queen die bekend staat om haar knalrode haar en die meedoet aan de Dutch Queen Awards in novemberTijdens en buiten deze Beneluxverkiezing wil Crystal een voorbeeld zijn voor hen die dat niet kunnen of durven. ‘Na een leven lang onbegrepen te worden en te maken te hebben gehad met discriminatie, ben ik me hiervoor gaan inzetten. Echter verbaasde ik me steeds dat de regenbooggemeenschap vraagt om acceptatie en respect maar dat ze zelf onderling net zo hard mensen en groepen buitensluiten en discrimineren,’ aldus Crystal.  Tijd voor een gesprek met Gaykrant. 

Wie is Crystal Queer en wat zijn de Dutch Queen Awards?

Crystal Queer is een Brabantse en Bourgondische, redhaired drag queen, die vanwege haar opvallende rode haarkleur ook wel bekend staat als the lady in red. Na een lang verleden van discriminatie, huiselijk geweld, homohaat en uitgaansgeweld omdat ze als de persoon achter de drag queen allesbehalve doorsnee door het leven is gerold en al werkzaam was in de entertainment.

Met mijn opvallende verschijning wil ik als the lady in red mensen entertainen maar ook opkomen voor diegene die het om wat voor reden dan ook niet kunnen of durven, en taboes en problemen bespreekbaar en zichtbaar maken. Zodoende ben ik momenteel genomineerd in acht categorieën voor de Dutch Queen Awards waarvoor de televoting in volle gang is door middel van sms-stemmen.

Stemmen kan tot 1 november en voor mij kunnen ze vanuit Nederland stemmen door DQA 025 te sms’en naar 3010, en vanuit België door DQA 025 naar 6630 te sms’en (deze stemmen leveren punten op die samen met de jury- en publieksstemmen tijdens de awardshow die plaatsvindt op 12 November 2022 definitief de winnaars opleveren. Deze zullen naast de titels, awards en bijbehorende prijzen het komende jaar hun boodschap en ons land (internationaal) mogen vertegenwoordigen. 

De Dutch Queen Awards is een verkiezing die in Nederland gehouden wordt, maar waar mensen vanuit de hele Benelux voor genomineerd kunnen worden.  Met deze verkiezing willen ze de LHBTI+ ers een platform geven en belonen voor hun inzet, kunnen en talenten. Of nu gaat om horecagelegenheden, entertainers of non-profitorganisaties: de Dutch Queen Awards maken geen onderscheid in geslacht, afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur. Hun motto is dan ook: verbinden door jezelf te zijn.

Wat is je boodschap? Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Crystal Queer zet zich binnen en buiten de Dutch Queen awards om in voor een inclusieve community. Uit eigen ervaring heb ik vaak genoeg zelf ervaren en hoor ik met regelmaat van anderen uit de community dat als je niet aan een bepaald plaatje voldoet (te dik, te behaard, te vrouwelijk etc.) of als ze je niet begrijpen, de LHBTI+ community behoorlijk vals en hard is onderling (zowel op datinggebied als in de omgang). Dat is best raar, aangezien velen wel oproepen tot acceptatie en respect van de heteromaatschappij.  Hoe kan men dit van anderen vragen als ze dit zelf ook niet altijd doen?

Daarom vraag ik hier actief aandacht voor en dat doe ik door middel van mijn acts, door de dialoog met mensen aan te gaan en via diverse platforms waarbij ik mijn persoonlijkheid en toegankelijkheid gebruik om mensen te bereiken. Daarom is elke stem in deze verkiezing meer dan belangrijk, zodat ik dat podium kan gebruiken voor mijn boodschap en nog meer mensen kan vermaken met mijn persoonlijkheid. Hoe mooi zou het zijn als ik dit straks ook internationaal mag gaan doen?

Je pleit voor meer acceptatie binnen de regenbooggemeenschap zelf. Hoe zet jij je daarvoor in en wat zouden we allemaal kunnen doen om dat te bereiken?
Een deel van de vraag heb ik hiervoor al beantwoord. Een inclusieve community kunnen we bereiken door het onderwerp bespreekbaar te maken en de dialoog aan te gaan. We kunnen bij een ander niks afdwingen, maar we kunnen mensen wel aan het denken zetten en ze een spiegel voorhouden.

Wat is je motto en stel dat je wint: wat ga je als eerste doen voor de regenbooggemeenschap?
Mijn motto is: we zijn allemaal anders en denken anders over dingen, maar we zijn ook allemaal mensen en zijn meer dan alleen ons lichaam en de buitenkant. We dienen dan ook hetzelfde behandeld te worden ondanks de verschillen. En dat is met respect en fatsoen. Want als we het zelf niet eens doen, hoe kunnen we dit dan van andere wel eisen en vragen? En zolang de community nog steeds niet inclusief is en er nog geen ruimte is voor iedereen, zal ik hier aandacht voor blijven vragen. Mensen met liefde en respect behandelen, ook al denk ik dan misschien anders over bepaalde dingen, of begrijp ik dingen of mensen niet helemaal.

 

*

Klik hier voor de website van de Dutch Queen Awards en hier om kaartjes te bestellen voor de awardshow.

*

Volg Crystal Queer via insta @the_real_lady_in_red  of facebook: @redqueenie076

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.