Jacky | Heel gewoon

Ik hoef hier niet te propageren dat trans mensen tot de meest buitengewone mensen behoren die je ooit zult ontmoeten. Want als je de tijd en moeite neemt om ons te leren kennen, dan kom je daar vanzelf wel achter.

In sommige oude culturen begreep men dat wij over aparte kwaliteiten beschikken, zeker als het over mensenkennis, zelfkennis en zelfbewustzijn gaat. Trans mensen werden in die culturen geraadpleegd bij sociale vraagstukken en beschouwd als hogere spirituele wezens.

Misschien heb je het idee dat we in huidige tijden nog vaak weggestopt zitten achter een soort van gordijn, als het ware verborgen voor de buitenwereld, maar dat is onzin. Misschien zie je elke dag tientallen trans mensen zonder dat je het door hebt, want we zijn overal in de samenleving. We zijn artsen, wetenschappers, auteurs, bestuurders, ondernemers, muzikanten, artiesten, acteurs, docenten, politici, politieagenten, militairen. Heel gewoon dus, net als ieder ander mens.

Trans mensen zijn over het algemeen fatsoenlijke, intelligente en zorgzame mensen. We komen niet voor in de criminaliteitscijfers en we schelden nooit anderen uit op straat, ook niet als onze rechten als mens worden bedreigd. En als we al een optochtje doen dan dragen we tekstborden die oproepen tot inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Dan gaan we geen bushokjes in elkaar trimmen, snelwegen blokkeren, winkels bestormen en erger. Kortom, je kunt prima vrienden met ons worden, we zijn erg aardig en geheel ongevaarlijk.

Maak eens een praatje met een trans mens, misschien wat raar dat ik dat zomaar zeg, maar probeer het eens. Trans mensen bijten niet. We zijn erg gezellig, ontzettend leuk ook en vooral heel erg gewoon.

Net zo gewoon als jij.

*

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.