Humans of Film Festival 2022

Humans of Film Festival komt terug, met als thema: RUIMTES | SPACES! Van 13 tot en met 16 oktober 2022 presenteert hét go-to festival voor sociaal-culturele en maatschappelijke films in Het Ketelhuis te Amsterdam-West een uitgebreide selectie van recente speelfilms, korte films en documentaires. Daarnaast is er een prikkelend randprogramma samengesteld in samenwerking met sociaal-maatschappelijke organisaties binnen en buiten Amsterdam, aldus de organisatie. 

‘Humans of Film Festival combineert het filmprogramma met debatten, paneldiscussies en Q&A’s met de filmmakers. Als festival willen wij een dialoog teweegbrengen tussen filmmakers, organisaties en het publiek, met als doel: de wereld te bevragen, elkaar te raken, sociale kwesties tastbaar te maken en bewustwording teweeg te brengen.

UYRA

De derde editie van het Humans of Film Festival zal plaatsvinden van donderdag 13 t/m zondag 16 oktober 2022 in bioscoop Het Ketelhuis te Amsterdam. Ook dit jaar wil Humans of Film Festival binnen de multiculturele en diverse gemeenschap van Amsterdam-West een verbindende rol spelen in het bespreekbaar maken van hedendaagse maatschappelijke onderwerpen en problemen. We nodigen iedereen binnen en buiten onze hoofdstad uit om ons festival te bezoeken en mee te praten. Doordat we uiteenlopende onderwerpen aankaarten en verschillende personen op de voorgrond plaatsen trekken wij een gemengd breed publiek aan. Ons programma-aanbod is op cultureel gebied zeer divers. Er zullen films te zien zijn uit alle uithoeken van de wereld. Het is dan ook ons doel om ervoor te zorgen dat een breed publiek zich kan herkennen in ons programma. Dat is alleen mogelijk door een divers programma aan te bieden waarin intersectionaliteit en diversiteit belangrijke sleutelwoorden zijn. Ons programma-aanbod bevat films vanuit de hele wereld en wij geloven dat het belangrijk is deze verhalen naar Nederland te brengen. Iedereen draagt een ander verhaal met zich mee. Het is noodzakelijk te luisteren naar elkaars verhaal en in dialoog te gaan om elkaar beter te begrijpen.’

Humans of Film Festival (HoFF) werd in 2020 opgericht door Feargal Agard en zijn team met als belangrijkste doel: bruggen bouwen door onderwerpen die ons allen aangaan op een creatieve en laagdrempelige manier bespreekbaar te maken, en gemarginaliseerde groepen een kans te geven om hun stem te laten horen.

RUIMTES | SPACES

Dit jaar staat het filmfestival in het teken van ruimtes | spaces. Het thema refereert aan de ervaringen die we allemaal hebben in publieke, gedeelde en privé ruimtes, zoals je werkplaats, je buurt, de straat en thuis.

Ta Farda

Het thema moedigt bezoekers aan om de wereld waarin we in leven te bevragen. Herken en zie je jezelf terug in het straatbeeld? Voel jij je gezien en vertegenwoordigd in je eigen buurt? Voel jij je thuis op de werkvloer? Waarom waant de één zich ‘empowered’, superieur of onschendbaar in een bepaalde ruimte, terwijl een ander zich daar niet welkom voelt? Wat maakt een ruimte een safe space, een veilige plek?Het festival wil de prangende onderwerpen die in de films aan bod komen zo dichtbij mogelijk brengen voor het (Amsterdamse) publiek. Dit zijn geen abstracte problemen die zich aan de andere kant van de wereld afspelen, maar kwesties die ons allemaal aangaan. Door middel van Q&A’s, talks en nabesprekingen met verschillende sprekers en vertegenwoordigers van lokale organisaties willen de organisatoren de universele onderwerpen tastbaar maken voor het Amsterdamse publiek.

Openingsfilm
De openingsfilm UÝRA – The Rising Forest (Juliana Curi, 2022) draait om het artistiek en magisch gedocumenteerde verhaal van Uýra, een inheemse transgender persoon en kunstenaar. Uýra reist door het Braziliaanse Amazonewoud op een reis dat in het teken staat van zelfontdekking. Gebruikmakend van de kunstzinnige en rituele uitvoeringen en voorouderlijke boodschappen, leert Uýra inheemse (transgender- en non-binaire) jongeren, door middel van rituele kunstexpressies, om te gaan met structureel racisme en transfobie in Brazilië. Deze prachtige documentaire is onlangs vertoond bij het Duitse Dokufest, heeft de Audience Award for beste documentaire gewonnen (Frameline Film Festival) en ook een special program Award for freedom (Outfest Film Festival).

Slotfilm
Het festival sluit op zondagavond af met de Iraanse film Ta Farda | Until Tomorrow (Ali Asgari, 2022). Dit spannende verhaal begint wanneer de alleenstaande moeder Fereshteh haar in het geheim geboren baby met spoed moet zien onder te brengen, omdat haar conservatieve ouders onaangekondigd op bezoek komen. Ze wordt ze gedwongen om haar problemen binnenshuis te verplaatsen naar het publieke domein. Wanhopig maar ook vastberaden haar agentschap te behouden, maar zal het haar lukken? Ta Farda werd op de tijdens de 72ste Berlinale vertoond.

Jury en Audience Awards
Elke jaar maken alle films kans op de Juryprijs | Jury Award, die wordt uitgereikt door drie juryleden, allen bekenden uit de Nederlandse filmwereld. En natuurlijk worden festivalbezoekers ook gehoord: zij mogen de organisatie na elke screening laten weten wat ze van de film vonden. De hoogst beoordeelde films dingen mee naar de Publieksprijs | Audience Award. In totaal zullen 10 feature films en 7 korte films meedingen naar deze

awards. Zeer binnenkort zal de tickets sales starten en op onze website kan je meer ontdekken over de andere films.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.