Be Proud in Breda

Dinsdag 11 oktober is Coming-Outdag. Veel gemeenten organiseren rondom die datum activiteiten. Gaykrant doet een rondje Nederland en informeert wat er zoal in het land gebeurt rondom de elfde oktober. Deze keer: Be Proud in Breda.

Maandag 10 tot en met vrijdag 14 oktober staat het Chassé Theater in Breda in het teken van Be Proud. ‘Kom uit voor je seksualiteit. Sta voor je genderidentiteit. Wees trots op wie je bent,’ aldus het Chassé Theater en BO Doversity, de organisatoren van het programma.

‘Iedereen mag er zijn en iedereen is goed zoals die is. Het Chassé Theater vindt dat je mag afwijken van de norm. Sterker, dat er helemaal geen norm is. Met de extra aandacht die het Chassé samen met BO Diversity aan dit onderwerp geven, willen zij bijdragen aan het doorbreken van taboes en het wegnemen van vooroordelen. Met een speciale selectie voorstellingen, aftertalks, exposities en een extra editie van Normbrekers. Maar ook met ontmoetingen en gesprekken.’
Programma Be Proud
Op maandag 10 oktober vindt het praatprogramma Normbrekers plaats. Verschillende korte filmfragmenten, lectures, opdrachten en gesprekken tussen deelnemers komen aan bod. Bij deze editie is er een gebarentolk aanwezig. Dinsdag 11 t/m donderdag 14 oktober staan er diverse voorstellingen in het theater van de warme winkel, HNTJong, Theater van de Heelheid en Marleen Hendrickx. De week wordt afgesloten met de film Mama (inclusief nagesprek). De gehele week zijn er in het theater doorlopende tentoonstellingen te bezoeken.
Normbrekers

ma 10 okt, 19.30 uur – reserveer van te voren je gratis ticket

Normbrekers is een praatprogramma waarin verschillende korte filmfragmenten, lectures, opdrachten en gesprekken tussen deelnemers aan bod komen. Het normbrekers programma begint altijd met de geschiedenisles die je had moeten krijgen. Om het heden namelijk te kunnen begrijpen, moeten we onze geschiedenis kennen om zo de toekomst beter vorm te geven. Tijdens deze sessie gaan we met zijn alle normen over seksualiteit ontleden, doorbreken en nieuwe opbouwen.

Face It
ma 10 t/m do 13 okt – doorlopend

Face It is een interactieve tentoonstelling waarin aandacht wordt besteed aan vooroordelen, eerste indrukken, diversiteit, identiteit en acceptatie. Tijdens de tentoonstelling kom jij oog in oog te staan met verschillende identiteiten op levensgroot posterformaat. Vul jouw eerste indrukken digitaal in en stap in het leven van een ander. Heb je het goed, heb je het fout? En wat betekent dat?

Face It is gedurende Be Proud te zien in en rondom het Chassé Theater.

Taboe Tabee
ma 10 t/m do 13 okt – doorlopend

Taboe Tabee produceert short films die taboes bespreekbaar maken door persoonlijke verhalen. Onderwerpen die niet vaak aandacht krijgen, worden verteld aan de hand van spoken word. De editie vermensen in plaats van vermannen gaat over de masculiene norm die drukt op de maatschappij. Om deze norm aan de kaak te stellen, geven we het podium aan een heteroseksuele man, een homoseksuele (drag) man en een non-binair persoon.

Taboe Tabee is de gehele week te bekijken in de foyer.

Hemd van ‘t Lijf
ma 10 t/m do 13 okt – doorlopend

Hemd van ‘t Lijf is een visuele vertaling van de gelijknamige podcast. Een expositie bestaande uit openhartige en rauwe interviews met diverse mensen. Een mogelijkheid voor jou om achter de voordeur te komen van mensen die je niet vaak spreekt en om een genuanceerd verhaal te horen. Want oordelen we allemaal niet net zo snel als wanneer we een eerste indruk van iemand vormen (zo’n 100 miliseconden)? Luister daarom naar het verhaal van Marleen – intersekse, Iris – slachtoffer seksueel geweld, Lenn – alcoholist, Ryan – non binaire ouder, Belle – polyamorist en Polina & Aljona – politieke vluchtelingen.

Hemd van ‘t Lijf  is de gehele week te bekijken in de Spiefoyer.

Aftertalks
BO Diversity gaat na elke voorstelling in gesprek met makers, acteurs en echte mensen uit Breda. We ontleden het maakproces en spreken over de impact van de voorstelling voor jou, hun en ons als samenleving. Aan de hand van prikkelende stellingen en vragen gaan we met jou en de makers praten.

*
Klik hier voor meer informatie en voor toegangskaarten.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.