Roze Zaterdag 2023 | Op weg naar Goes

Zaterdag 17 juni 2023 vindt voor het eerst op Zeeuwse bodem de Roze Zaterdag plaats. En de stad Goes krijgt de primeur. Een klein stukje historie om het belang van deze dag op deze plek te duiden.
Gaykrant ging voor Roze Zaterdag 2023 op weg naar Goes!

Roze Zaterdag bestaat sinds eind jaren 70 en wordt traditioneel jaarlijks eind juni georganiseerd. Het evenement heeft een emancipatoir en demonstratief karakter en biedt onder andere ruimte voor informatie, debat, feest, ontmoeting en zichtbaarheid ten bate van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie en sekse kenmerken.

Roze Zaterdag wordt in Nederland altijd eind juni gehouden vanwege de connectie met de gebeurtenissen in juni 1969 bij de bar Stonewall Inn in New York. Nadat de politie de bar was binnengevallen braken er rellen uit. Deze rellen worden gezien als de wereldwijde start van de georganiseerde strijd voor de rechten voor LHBTI+ personen. Op 28 juni 1970 werd in New York de eerste Gay Pride Parade gehouden. Ook in andere landen ging men dergelijke evenementen organiseren.

Op 25 juni 1977 werd in Nederland voor het eerst een met een Gay Pride Parade vergelijkbare demonstratie gehouden. Deze demonstratie in Amsterdam, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie, werd georganiseerd onder de naam ‘Internationale homobevrijdings- en solidariteitsdag’.

De naam ‘Roze Zaterdag’ werd voor het eerst gebruikt in 1979. De Limburgse actiegroep ROZA organiseerde op 14 april 1979 in Roermond een demonstratie naar aanleiding van uitspraken door bisschop Gijsen over homoseksualiteit. De actiedag viel in de Goede Week, de tijd dat katholieken Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag vieren. Waarop de organisatoren deze niet zo stille actiedag Roze Zaterdag noemden (Bron: rozezaterdagen.nl)

Nadat in 2021 Leeuwarden Roze Zaterdag mocht organiseren, is het nu de beurt aan Goes. Zeeland is sinds 2108 een regenboogprovincie en Goes sinds 2011een regenbooggemeente. Dit betekent dat nu alleen de (regenboog)provincie Drenthe nog nooit een Roze Zaterdag georganiseerd heeft.

Goes ligt in het hart van Zeeland, een provincie van eilanden met een kustlijn van maar liefst 650 kilometer. De stad in Zuid-Beveland telt zo’n 30.000 inwoners, is zowel met het openbaar vervoer als met de auto zeer goed bereikbaar, heeft een prettig woon- en werkklimaat en heeft veel kwalitatief hoogwaardige voorzieningen (bioscopen, theaters, museum, bibliotheek) en kent een ongekend groot horeca- en winkelaanbod.

Roze Zaterdag 2023 kent een gevarieerd programma waarover we laten nader informeren. Dus ga net als Gaykrant voor Roze Zaterdag 2023 op weg naar Goes. En maak je dan op voor bruisende evenementen, een oecumenische kerkdienst, veel kunst en cultuur en diverse sport- en educatieprogramma’s!

Burgemeester Margo Mulder van Goes: ‘We zien er naar uit om, samen met iedereen die dat wil, onze verschillen en overeenkomsten te vieren. Met veel muziek, cultuur, maar ook met een informatiemarkt. We laten graag zien dat je hier én in Zeeland mag zijn wie je bent.’

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.