Tim Küsters | Iedereen gelijke rechten

Tim Küsters (27) dingt mee naar de titel Mister Gay Belgium 2022. Hij hoopt meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden voor ouders van hetzelfde geslacht om hun kinderwens in vervulling te laten gaan.

Interview: Floor Brands

‘Ik wist al vrij jong,’ zegt Tim, ‘dat ik graag vader wilde worden en in diezelfde periode kwam ook mijn worsteling met het homo zijn. Als kind was ik bang dat het voor mij niet was weggelegd om vader te worden; twee mannen en een kind ging niet, dacht ik. Tot ik erachter kwam dat er verschillende mogelijkheden bestaan. Niet eindeloos veel, maar er zijn  goede opties. Als mannenkoppel ben je al snel gebonden aan draagmoederschap, adoptie of pleegouderschap.’

Zijn die wegen voor België net als in Nederland?

‘Hoe het in Nederland precies zit weet ik niet, maar ik weet dat er bij adoptie, in het land van herkomst, ook regels gelden. Niet ieder adoptieland zit te springen om ouders van gelijk geslacht. Sterker nog vanuit België kun je alleen adopteren uit Portugal, Zuid-Afrika & Colombia. Draagmoederschap is in Nederland en België niet wettelijk geregeld. In Amerika kan het, alleen betaal je al snel een halve ton om dat voor elkaar te krijgen. Ook adoptie brengt hoge kosten met zich mee.’

Maar dan zijn daar toch twee bonuskinderen.

‘Ja! Toen mijn vriend vertelde dat hij twee kinderen had, heb ik nagedacht over wat ik daar nu echt van vond. Vooral omdat het niet mijn kinderen zijn. En ook een stukje angst in het begin om wat zijn kinderen van mij zouden vinden, maar zij staan er zo mooi in, hebben ook geen probleem met het feit dat hun papa nu met mij is.
Als ik naar mijzelf kijk op die leeftijd, dan weet ik niet of ik zomaar een man had geaccepteerd als partner van mijn vader. Zij doen het gewoon en vinden het fijn dat hun papa gelukkig is.’

Hoe zit het in België met voorlichting op scholen over diversiteit? Ik kan me voorstellen dat jullie kinderen toch wel tegen dingen aanlopen.

‘Ik denk dat er in België nog wat slagen te maken zijn. ’

Als je niet deze partner had ontmoet maar een andere partner – zonder kinderen – zou je dan wel het proces in zijn gegaan van adoptie/draagmoederschap?

‘Als mijn partner ervoor open had gestaan, dan was ik dat traject ingegaan. Als twee mannen – of twee vrouwen – kies je bewust voor het ouderschap. Dan had ik verder onderzocht wat de mogelijkheden zouden zijn.’

Wat was je voorkeur geweest?

‘Draagmoederschap, omdat dan toch ook een klein beetje van mij in het kind zou zitten. Hoewel, eigenlijk maakt het mij niet uit. En de wachtlijsten zijn een ding, die zijn lang.’

Je gaf aan dat een vriendin van je lesbisch is. Zou je er voor open staan om zelf donor te zijn voor die vriendin?

‘Vraag het me nog eens als het speelt, maar nu sta ik er open voor.’

Je ouders hebben wel eens voor de grap gezegd dat jij de achternaam voort moest zetten. De huidige situatie is een beetje anders, hoe staan ze daar nu tegenover?

‘Als puber dacht ik dat dat een probleem zou zijn, maar het is geen issue voor hen.’

Ze hebben je altijd geaccepteerd?

‘Absoluut! Ze moesten even wennen, maar ze hebben er altijd heel positief in gestaan.’

Nick en Lissa kregen er met jou als vriend van hun vader ook gelijk een “opa en oma” bij. Hebben de kinderen dit ook zo ervaren?

‘Ik denk dat ze daar toen net te oud voor waren. Als ze jonger waren was het anders. De band tussen hen en mijn ouders is erg goed. Mijn ouders staan altijd voor hen klaar.

Je had het eerder over het ontbreken van rolmodellen op tv, is dat nog steeds zo?

‘Het zou mooi zijn als je in een soap als de Belgische Goede tijden slechte tijden (Familie of Thuis) een keer een homostel zou zien met een kinderwens. Dat soort rolmodellen mis ik op televisie. Mensen denken dat het goed geregeld is, maar als je dieper kijkt valt het tegen. Zo zijn er bijvoorbeeld maar drie landen waar ouders van gelijk geslacht een kindje vandaan kunnen adopteren. En bij adoptie uit Zuid-Afrika kun je beter niet zeggen dat je als twee mannen adopteert en bij adoptie vanuit Portugal en Colombia krijg je al snel een kindje dat speciale zorg nodig heeft. Niet dat daar iets mis mee is, maar daar moet je je wel bewust van zijn. Laatst sprak ik twee mannen waarvan één van de mannen het kind mocht adopteren, maar niet allebei.’

Is in België die erkenning wél rond?

‘Bij twee mannen kan de adoptie plaatsvinden door één van de vaders, de andere vader moet het kind erkennen. Dat is voor mij een van de reden dat ik meedoe aan Mr. Gay Belgium. Iedereen zou gelijke rechten moeten hebben. De gemeenschap is zó divers, er zijn zoveel verschillende verhalen. Ik ben niet de enige met die kinderwens, dus wil ik mijn bijdrage leveren om het vervullen van die droom makkelijker te maken.’

*

Je kunt Tim steunen door te stemmen via de website

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.