Ik ben bi+zonder

In Nederland hebben zo’n 1 miljoen mensen bi+ gevoelens, en vallen dus op meer dan één gender. Toch voelen bi+ personen zich soms niet thuis in de hetero of LHBTI+gemeenschappen. ‘We worden niet gezien: mensen gaan uit van homo óf hetero, denken dat het een fase is, en bi+oriëntatie is nog steeds niet opgenomen in de wet algemene gelijke behandeling,’ aldus Bi+ Nederland. 

Tekst: Sara Verlee en Tessel ten Zweege
Foto’s: Tengbeh Kamara

‘Daarom delen we onze verhalen met je, zodat je ons wél ziet. Als aannemelijke consequentie van de onzichtbaarheid of stereotyperende, beperkte zichtbaarheid van bi+ mensen, worden bi+ mensen veel vaker slachtoffer van seksueel geweld. De verschillen zijn verontrustend groot: bijna 16 procent van de biseksuele vrouwen heeft vorig jaar bijvoorbeeld fysiek seksueel geweld meegemaakt, variërend van ongewenste aanrakingen tot verkrachting.

Ook zijn bi+mensen statistisch vaker depressief en doen biseksuele vrouwen vaker dan anderen een zelfmoordpoging. Met de campagne ‘Ik ben bi+zonder’, een samenwerking tussen jonge makers van de Rainbow Academy, de NJR en Bi+Nederland, willen wij bi+ verhalen openbaren om onze kleurrijke en pluriforme gemeenschap te laten zien en zo meer acceptatie te vergaren.

Op trotters zullen de campagnebeelden, die linken naar de bi+ verhalen op onze website, door het land heen reizen. De eerste locatie van de reizende tentoonstelling start op Bi Visibility Day, op 23 september, in Nijmegen (onder voorbehoud). Op 7 oktober verhuist de tentoonstelling naar Goes, op 21 oktober naar Utrecht en van 4 november tot 18 november staat ze in Leiden.’

Mocht je willen bijdragen aan het vertellen van bi+verhalen en zo een steentje bijdragen aan bi+acceptatie op Bi Visibility Day, dan kun je dat ons hier laten weten.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.