Prik

Al veel langer heeft bar Prik in hartje Amsterdam last van (verbaal) agressieve voorbijgangers. Opgeschoten jongetjes op scooters en toxisch-mannelijke taxichauffeurs schreeuwen met grote regelmaat kankerhomo’s en ander lelijks naar het terras.

‘Een onophoudelijk probleem van scheldkanonnades,’ volgens eigenaar Gerson van Eck.

Afgelopen week was er een nieuw dieptepunt. Het terras werd beschoten met een gelblaster waarbij een Israëlische toerist gewond is geraakt aan zijn oog.

Wat nog te doen aan al dit anti-LHBTI+geweld?

Misschien wordt het tijd een oproep aan LHBTI+toeristen te doen om Amsterdam voortaan maar te mijden. Uiteraard moet er dan een ruimhartige uitkoopregeling komen voor LHBTI+zaken in de hoofdstad die willen stoppen. Dat moet voor de gemeente geen probleem zijn. Zij zal het stiekem misschien ook wel prettig vinden als alle LHBTI+horeca uit de stad zou verdwijnen. Een Shisha Lounge waar ooit de Prik zat: dat zal het toxische testosterongehalte van de scooterjongetjes vast laten dalen.

Probleem opgelost.

Voor de LHBTI+inwoners van Amsterdam is het misschien een idee in Tel Aviv te gaan wonen. Uit solidariteit met het slachtoffer bij Prik, en omdat deze hippe ‘gay capital’ inmiddels zo’n beetje de grootste Pride ter wereld organiseert.

Maar zij zijn ook welkom in mijn woonplaats Hooge Zwaluwe, waar ik na Rotterdam, Amsterdam en Zaanstad neergestreken ben. Het is hier gezellig en gemoedelijk. En tijdens carnaval draagt het dorp de naam Berenland, dus wellicht dat dat nog enige gays over de streep zou kunnen trekken.

Ja, het is hier rustig en landelijk. En, oké, misschien ietsje saaier dan centrum Amsterdam. Maar de randstad is goed bereikbaar en ik word hier niet uitgescholden, bespuugd, in elkaar geslagen of beschoten omdat ik homo ben.

Net als iedereen hier, zeg ik nog vriendelijk houdoe tegen de buschauffeur als ik de bus uitstap.

En de chauffeur groet me met een vriendelijk houdoe terug.

Geen kankerhomo te horen.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Prik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.