Willem Arondéuslezing- en podcast

Een verzetsploeg onder leiding van schilder en schrijver Willem Arondéus en beeldhouwer Gerrit van der Veen pleegde in 1943 een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Het doel was dat te vernietigen zodat de bezetter niet meer kon achterhalen wie Joods was. Een paar dagen daarna werden Arondéus en bijna alle andere betrokkenen opgepakt. Op 1 juli 1943 werd hij, samen met 11 verzetsstrijders, doodgeschoten in de duinen. Arondéus was erg open over zijn homoseksuele geaardheid.

Provinciale Staten vragen sinds 2005 jaarlijks iemand uit de wereld van kunst, media, wetenschap of religie om de Arondéuslezing uit te spreken, als eerbetoon aan verzetsstrijder Willem Arondéus. De sprekers krijgen de vrijheid om daar zelf invulling aan te geven.

Willem Arondéus

Het thema dit jaar is ‘Vrijheid’ of ‘De vrijheid om te kunnen zijn wie je bent’. Provinciale Staten van Noord-Holland houden de Arondéuslezing traditioneel rond 5 mei. Dit jaar is de lezing vanwege corona verplaatst naar september.

Theologe en programmamaker Jacobine Geel spreekt dit jaar op 21 september de Willem Arondéuslezing uit, om 20.00 uur in de Grote kerk in Haarlem. Geel gaat in op de actualiteit afgezet tegen het leven van verzetsheld Willem Arondéus. Dat doet zij vanuit haar rol als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. De lezing is vrij toegankelijk.

Tevens is de podcast ‘Een Arondéus is iemand die bang is voor niemand’ verschenen. Arondéus-kenners Meino Schraal, Marco Entrop en de familieleden Josine en Tonko Arondéus gaan Arondéus’ sporen na. De podcast is een coproductie van het Amsterdamse 4 en 5 mei comité, Roze in Verzet en de provincie Noord-Holland.

*

Klik hier om je aan te melden voor de Willem Arondéuslezing.

Klik hier om de podcast te beluisteren.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.