Sven Ratzke speelt internationale culthit: Hedwig and the Angry Inch

Rolling Stone Magazine noemde het ‘the best rockmusical ever’, Bowie en Cher waren grote fans en in de Berlijnse en New Yorkse underground gonst het nog steeds van lovende kritieken. In 2014 stond cultdiva Hedwig, vertolkt door rasentertainer Sven Ratzke, al een week in Amsterdam. In oktober is ze opnieuw te zien in acht Nederlandse theaters.

Foto’s: Dennis Veldman

Wie is Hedwig?
“Hedwig komt uit Oost-Berlijn, waar ze als Hansel een geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan toen ze verliefd werd op een Amerikaanse soldaat. Om met hem te kunnen trouwen en de DDR te ontvluchten, transformeert Hansel in Hedwig. Kort voor de hereniging van oost en west verhuist ze met de Amerikaan naar de VS. Daar wordt ze door hem verraden, maar ontmoet ze ook Tommy Speck: een jongen met wie ze muziek schrijft en die met hulp van Hedwig een beroemde rockster wordt. Het enige dat Hedwig kan doen, is hem met haar eigen gehavende punkrockband volgen. Zo vertelt Hedwig haar levensverhaal.”

Waarom kies je ervoor de voorstelling nu opnieuw op te voeren?
“De regisseur van Hedwig, Guntbert Warns, heeft het stuk tussen de verschillende lockdowns weer naar zijn theater in Berlijn gehaald. Dat was geweldig. Om met dezelfde mensen, die we inmiddels al bijna tien jaar kennen, weer samen te komen. Het was ook fantastisch om deze rol nog meer uit te diepen. Dat is ontzettend spannend: de tijden zijn veranderd, ik zelf ben veranderd. Mensen weten nu gelukkig veel meer over gender identiteit en transgenders. De mate van acceptatie is compleet anders. Daar gaat dit stuk over. Maar vooral ook de zoektocht naar de verloren wederhelft, maakt het stuk zo herkenbaar. Het is echt een voorstelling die verbindt, op allerlei vlakken.”

Je voorstellingen raken vaak aan thema’s als diversiteit, gender en man/vrouw. Zowel in de keuze van je repertoire als in je diversiteit aan verschijningen. Hoe belangrijk was dit onderwerp bij de keuze voor het spelen van de rol van Hedwig?
“Ja dat is iets dat echt uit mijzelf is gekomen, iets wat is ontstaan. Ikzelf ben misschien niet eens zo een politiek of activistisch iemand. Maar het ongrijpbare, het anders zijn, het nergens echt bij horen. Dat heeft mij altijd enorm aangesproken én geraakt. Eigenzinnigheid en op een zoektocht naar identiteit. Dat vergt moed en ik bewonder artiesten of personages die dat doen. Hedwig inspireert mij in die zin, maar dat geldt ook veel mensen in het publiek. Ze is aan het begin van het stuk zo extravert en gek, maar gaandeweg gaat ze steeds dieper en laat ze haar pijn en strijd zien.”

Herken je veel van Hedwig in jezelf?
“Hedwig is veel meer uitgesproken dan ik ben. Ze is echt een open boek, spreekt over haar gevoelens en haar pijn. Zo ben ik niet, maar het inspireert mij wel. Ze kan ook erg grof zijn. Écht punk. Mensen zeggen wel eens: ‘wow, dat zou ik nooit zeggen.’ Het is voor mij ook daarom fijn dat het een personage is. Er zijn wel eens mensen die na afloop naar me toe komen en zeggen: ‘wat moedig dat jij je eigen verhaal zo vertelt.’ Haha, dat neem ik dan maar als een heel groot compliment, dat ze denken dat ik dat allemaal zelf heb meegemaakt. Hedwig is echt iemand anders, maar ik voel me wel heel fijn bij haar.”

Het afgelopen jaar speelde je de reprise van je show Where Are We Now, met muziek van David Bowie. Ook toerde je door het land met de Rocky Horror Show waarvoor je een musical award ontving. Nu staat Hedwig voor de deur. Hoe is het om zulke diverse programma’s te spelen?
“Heerlijk! Het is ook echt iets dat ik opzoek, meteen na de Hedwig tour ga ik de concertzalen in met Holland Baroque, een barok orkest. Van rock en punk naar klassiek, het contrast kan eigenlijk niet groter. Maar toch hebben al deze verschillende projecten veel overeenkomsten. Zo zijn het eigenzinnig personages, of musici, die de grenzen opzoeken en die zich -net als ik- moeilijk in een hokje laten plaatsen. David Bowie is daar bij uitstek een voorbeeld van, maar Hedwig in zekere zin natuurlijk ook. Divers, spannend, authentiek en altijd verrassend. Dat inspireert mij.”

Hedwig and the Angry Inch is vanaf 4 oktober te zien in Nederland. De volledige speellijst vind je op www.sven-ratzke.com

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.