Jongeren stoepkrijten regenboogzebrapaden

Vanaf afgelopen vrijdag maken jongeren door het hele land 1.000 regenboogzebrapaden om diversiteit en hun onderlinge verschillen te vieren, en te strijden voor een veiliger schoolklimaat. Elke school in ons land moet een veilige plek zijn, maar helaas is dat in de praktijk niet het geval. Jongeren worden nog steeds gediscrimineerd vanwege onder andere hun afkomst, uiterlijk of seksuele voorkeur.
Uit recent onderzoek van jongerenorganisatie Young Impact blijkt dat ruim 1 op de 3 leerlingen vindt dat hun school niet genoeg doet om de acceptatie van lhbti+ jongeren te verbeteren. Door middel van de landelijke actie #VerschillenVieren zet Young Impact met omroep KRO-NCRV, GSA Netwerk en de maatschappelijke diensttijd (MDT) duizenden jongeren in beweging om zich uit te spreken voor meer acceptatie.
Een belangrijk statement
Tijdens deze campagne gaan jongeren regenboogzebrapaden stoepkrijten om daarmee te benadrukken hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. De zebrapaden krijgen de kleuren van de progress flag die staat voor acceptatie van de gehele lhbti+ community. Alle deelnemers worden tevens ondersteund met een aanvraagbrief voor hun eigen gemeente om een blijvend regenboogzebrapad te realiseren in de directe omgeving van hun school.
Daphne Heijmering, Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk, over het belang van deze actie: “Wij zijn heel blij dat Young Impact hun expertise op het gebied van jongerenactivatie inzet in het belang van een veiliger schoolklimaat. Nog niet iedere (lhbti+) leerling kan zichzelf zijn in de klas, omdat de schoolomgeving onveilig is en schoolpersoneel niet optreedt of het belang niet inziet. Door aan te sluiten bij deze campagne hopen we een groter publiek te bereiken. Scholen horen een veilige leeromgeving te zijn voor iedereen.”
Lespakket voor scholieren
Young Impact heeft in samenwerking met KRO-NCRV een gratis lespakket ontwikkeld dat verspreid wordt onder honderden middelbare- en mbo-scholen. Dit lespakket gaat over diversiteit en toont waarom het belangrijk is elkaars ‘verschillen te vieren’. Tijdens de lessen worden ook fragmenten van de KRO-NCRV serie De roze supporters getoond over homofobie in de voetbalwereld. Iedere klas wordt na afloop van de les gevraagd om samen 5 regenboogzebrapaden te stoepkrijten in de omgeving van de school. Het lespakket is te downloaden via deze link.
Kick-off op middelbare school in Breda
Inmiddels hebben al meer dan 150 scholen uit heel Nederland zich aangemeld bij de actie. De actie wordt aangevoerd door enthousiaste jongeren uit de community van Young Impact die dit thema belangrijk vinden. Zo maakten Noaz Asbroek (22) en Maartje Harms (20) uit Hengelo samen een persoonlijke video om de actie af te trappen.
De officiële kick-off van de campagne vond afgelopen vrijdag plaats op het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda, waar Young Impact de school voor één dag zal ‘overnemen’ en met 1.300 jongeren de eerste tientallen zebrapaden zal stoepkrijten. De leerlingen doen dit in het kader van MDT, een initiatief van de Rijksoverheid. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar zetten zich tijdens hun MDT vrijwillig in voor een ander. Zo ontdekken en ontwikkelen ze hun talenten, ontmoeten ze andere mensen en betekenen ze iets voor de samenleving. Deze actie is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Young Impact, KRO-NCRV, GSA Netwerk, MDT en OLV Breda.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.